Už to není lovec a sběračka

Genderové role ve vztahu i ve společnosti si prošly během historie všelijakým vývojem a změnami, ale v podstatě vždy přesně odrážely nadřazenost mužského pohlaví. Řekla bych, že naše generace už na to začíná mít jiný a o něco spravedlivější pohled. Ale i tak se pojďme podívat na to, jak se za dlouhá staletí měnila a vytvářela očekávání společnosti a vnímání údělu pohlaví. 

Z hodin dějepisu si zajisté všichni vybavíme pravěk a k němu taktéž neodmyslitelně patřící lovce a sběračky. To nemá příliš daleko ke starověkým civilizacím, kde například v Řecku či Římě byl muž hlavou rodiny a účastnil se sociálního života, zatímco ženy si musely vystačit se společností žvatlajících dětí. A jinak tomu nebylo ani během středověku, kdy někteří přebírali dovednosti v jednotlivých řemeslech a někdo jiný musel vstupovat do manželství. Samozřejmě úplně dobrovolně.

Za jeden z důležitých milníků se dá považovat průmyslová revoluce, po které konečně nastal prostor alespoň pro zpochybnění těchto zakořeněných norem. Ženy mohly vstoupit do pracovního procesu a začít pracovat, i když tehdy ne za příliš příznivých podmínek.

Největší změny však nastaly kolem 20. století, kdy ženy získaly více příležitostí a ambicioznějších možností než stát doma u plotny a chystat teplou večeři. Tento vývoj byl umožněn také díky vlivu feministických hnutí, které intenzivně napadaly myšlenku genderových rolí.

I my jsme se od té doby opět posunuli o krok vpřed a genderové role už nejsou tak striktně dané. Uvědomění, že muž už není chodící peněženka a žena není multifunkční stroj na veškeré domácí práce, přineslo možná i poznatek o tom, že zmáčknout čudlík na pračce není zase tak náročná činnost. Ovšem napříč zeměmi i generacemi se stále tyto tradiční představy častokrát zachovaly.

Naše genderové role jsou nám podsouvány již od narození, kdy je vidíme u rodičů, kteří nám navíc určili, zda si budeme hrát s panenkou nebo autíčkem. Ale tohle se pomalu spolu se společností proměňuje a už teď můžeme často spatřovat větší ohled na individualitu člověka. V naší době je to hlavně o schopnosti komunikace a určení si vlastních hodnot, na čemž již tolik věcí v historii ztroskotalo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..