Evropský parlament

Již v červnu roku 2024 se uskuteční další volby do Evropského parlamentu. Pro nás Čechy to bude již po páté, kdy budeme moci vyjádřit vlastní názor a podpořit svým hlasem preferované zástupce, jež nás budou zastupovat v následujícím volebním období. Nicméně, co je to vlastně ten Evropský parlament? Jak funguje a proč by nás měl zajímat? Na tuto otázku se budu snažit co nejjednodušeji odpovědět.

  • Co je Evropský parlament?

Evropský parlament je jeden z hlavních orgánů Evropské unie. Jeho hlavním úkolem je schvalování návrhů zákonů, které vydala Evropská komise. Ve zkratce se 27 komisařů dohodne, co by asi bylo fajn v tý unii zavést, a 705 poslanců (resp. alespoň polovina z nich) to musí potvrdit. 

  • Kdo v Evropském parlamentu zasedá?

Celkem má Evropský parlament 705 křesel a v každém z nich sedí právě jeden poslanec. Česká republika drží 21 křesel; o tyto křesla bude v následujících měsících bojovat hned několik desítek politických uskupení a snažit se získat co nejvíce těchto křesel pro své kandidáty.

  • Proč jít volit?

Jsme prestižní studenti, tudíž je nám jasné, že volbou našich kandidátů podpoříme naše vlastní přesvědčení o budoucím chodu Evropy, ale hlavně se napřímo zúčastníme demokracie. Další výhodou je, že nebudeme muset poslouchat ty, které za nás zvolil někdo jiný, kupříkladu někdo, kdo má diametrálně odlišné názory.

  • V době voleb mi ještě nebude 18, takže se nemám jak zapojit…

Takřka každoroční akcí jsou studentské simulace voleb, při nichž si každý student starší patnácti let může zkusit, jak takové volby probíhají. Minulý školní rok jsme si zvolili prezidenta, letos si zvolíme poslance Evropského parlamentu. Pokud byste ale byli natolik aktivní a chtěli si zkusit roli poslance Evropského parlamentu, tak se u nás bude poprvé konat den Evropského parlamentu mládeže, který vám tu možnost poskytne. Dále se můžete přihlásit na regionální výběrové konference, které se letos konají v Plzni a Olomouci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..