Mona Lisa se pohřešuje! 

Mnohé asi překvapí, že až do začátku 20. století byla Mona Lisa (známá též jako La Gioconda) považována za „jen” jedno z mnoha velkých renesančních děl. Úsměv ženy, jejíž identita byla donedávna neznámá, okouzlila mnohé umělce a romantiky až do takové míry, že jí psali milostné dopisy nebo se před její podobiznou dokonce zastřelili. Nejznámějším obrazem historie se stala až po svém únosu, který pobouřil nejen odborníky, ale celý svět.

22. srpna 1911 si jeden pařížský malíř všiml, že obraz nevisí na svém obvyklém místě. Když na to upozornil ochranku muzea Louvre, tak nad tím jen mávla rukou. V té době bylo totiž běžné si obrazy neohlášeně vypůjčit, například k čištění. Až po několika hodinách vyplyne na povrch, že tajemná perla Paříže byla předchozí den ukradena. 

Muzeum se uzavírá a ihned se začíná s pátráním. Veřejnost přichází s různými konspiračními teoriemi – krádež si objednali američtí miliardáři, kteří si chtěli přivlastnit francouzské národní dědictví, nebo dokonce německý císař. Mezi podezřelé se dostal i španělský malíř a zakladatel kubismu Pablo Picasso. V nepříjemné situaci se ocitl kvůli koupi kamenných hlav, které byly ukradeny z Louvru, což umělec údajně (mrk mrk) nevěděl. Fanoušci umění za to ale mohou být vděční, protože právě ukradené sošky byly předlohou pro jeho průkopnické dílo Avignonské slečny, které se v kubismu považuje za klíčové. Po výslechu byl propuštěn, jeho jediným trestným činem tedy zůstává násilí na ženách, kterého se za svůj život opakovaně dopouštěl. Otázka ale přetrvává – kdo unesl La Giocondu?   

Olejomalbě ženy italského kupce donedávna široká veřejnost nevěnovala velkou pozornost, teď se davy hrnou podívat na prázdné místo, které po ní na stěně galerie zbylo. Pohřešované dílo mezitím dva roky ve svém pařížském bytě skrývá italský řemeslník Vincenzo Peruggia. 

Ráno 21. srpna 1911 vchází dveřmi Louvru. Monu Lisu vyndavá z ochranného rámu, který pro ni dokonce sám vyrobil, obraz zabalí do pláště a odchází. Je to až urážlivě jednoduché. Dílo drží až do té doby, než osloví florentského obchodníka se starožitnostmi s nabídkou prodeje. Peruggio totiž jakožto vlastenec věří, že by se obraz měl vrátit do své vlasti. Kupec ale okamžitě volá policii, která zloděje neprodleně zatýká. Soud mu uděluje trest pouhých sedmi měsíců.

Od roku 1503, kdy byla Leonardem da Vinci namalována, čelila Mona Lisa hned několika pokusům o krádež a útokům, mezi které patří například ty za pomocí kamene, čajového šálku a nedávno i dortu. Zahaluje ji mnoho tajemství – není doopravdy Leonardovým autoportrétem v ženské podobě? Svědčí absence jejího obočí o tom, že obraz nebyl dokončen? Mnozí pokládají otázku – je Mona Lisa v jistém slova smyslu overrated? Možná. Rozsah jejího dopadu na světové umění každopádně nelze popřít. Láskou k ní přeci vzplanul nejen Napoleon a její tajemný úsměv zná celý svět.  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..