GAIA

GAIA GLOBAL AWARENESS INVESTIGATION AND ACTION

GAIA. Projekt, který na naší škole probíhá již několik let, ale kvůli covidu teď začíná téměř od začátku. O co se vlastně jedná? To se vám pokusíme přiblížit.

My sami jsme o projektu nevěděli téměř nic, snad kromě toho, že se s ním pojí výlet do Izraele. Jeho cílem je dostat do povědomí lidí a hlavně studentů ochranu životního prostředí.
Projekt má zapojit studenty, kteří by pomoci chtěli, ale neví jak. Kromě naší školy je do něj zapojeno gymnázium Botičská, Walworth Barbour American International School v Izraeli a taky různé organizace z Řecka, Afriky a dalších zemí (ty poskytují třeba náramky z pastí na zvířata, které jste si před časem mohli koupit ve škole)

Co pro vás vlastně účast na takovém projektu znamená a jak se zúčastnit? Podle těch, kteří se už zapojili, je to úplně jednoduché: „Stačí zajít za jedním z profesorů, kteří u nás projekt vedou (pozn. red.: Hrozinka a Brinke) a hlavně do toho dávat srdíčko.”

Schůzky probíhají každé úterý. Pracuje se při nich samozřejmě na aktuálně řešeném problému, momentálně je pro nás asi nejdůležitější to, jak se spolek snaží zlepšovat přírodní situaci u nás ve škole. Teď je dle pana profesora Hrozinky v plánu zaměřit se na školní zahradu, kde by mělo dojít ke zvýšení biodiverzity vybudováním rozdílných prostředí. To by v praxi vypadalo asi tak, že celá zahrada nebude pokryta jen nakrátko střiženým pažitem, kde se mnoho organismů neuchytí, ale kousek z ní bude třeba louka sečená kosou. vybudováním rozdílných Dále je v plánu zahradu rozšířit o kompost nebo hmyzí domek. Potenciál má taky jezírko, do kterého by se v budoucnu mohly nastěhovat třeba různé druhy obojživelníků. To všechno může být prospěšné jak pro přírodu, tak i pro nás, ve formě kreativního využití zahrady v hodinách biologie. Kromě takových inovací se členové, jak jsme se dozvěděli, starají o věci, které by se nám mohly zdát samozřejmé. Dohlížejí například na to, zda se odpad z košů na tříděný odpad opravdu dostane tam, kam má.

Hlavním lákadlem jsou však (alespoň podle nás) každoročně pořádané výměnné pobyty. Lidé rozdílných kultur se spolu vydávají na nejen biologicky významná místa (osobně nás, lidi humanitního zaměření, nadchla situace na jedné z expedic, kdy se skupině naskytl unikátní pohled na rozkvetlou poušť)

Nakonec se s vámi podělíme o krátký příběh o tom, jak vlastně celý projekt přišel na svět. Všechno začalo, když byl Tomáš Pojar, diplomat, ale také ornitolog, v letech 2010 až 2014 velvyslancem v Izraeli. Spojil se tehdy s Izraelskou školou, kam chodily jeho děti, a vznikl tak biologický projekt, který nakonec dorostl v ten dnešní, zabývající se ochranou životního prostředí.

Loni na podzim byli Izraelci u nás v Krkonoších, kam se vydali samozřejmě za jedinečnou přírodou, ale navštívili mimo jiné výrobnu skleněných korálků. Překvapila je tady prý zelená tráva a taky samotný podzim (v Izraeli nedochází k výraznému střídání ročních období). Česká strana se už letos v březnu vydá do Izraele, kde bude mít mimo jiné možnost sledovat miliony ptáků při migračn ízastávce.

Za poskytnuté informace děkujeme Kateřině Kubové a panu profesoru Hrozinkovi.

Zajímavost – i když s tím název projektu nesouvisí, je Gaia v řecké mytologii (tak trochu symbolicky) bohyní země a Zemí samotnou.

Další informace naleznete na webových stránkách projektu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..