Miss Taylor Swift

Sama tomu doteď nevěřím, ale Taylor opravdu vydala nový album! Btw mazej do Prahy, Taylorko!! A jelikož její písničky nejsou jenom fajn songy, na který zpíváš svoje traumata v autě, ale maj i hlubokej význam, připravila jsem si pro čtenáře Prestižního studenta vysvětlení, několik faktů a zajímavostí ke každý písničce a taky moje poznámečky a postřehy.

LAVENDER HAZE

Silný začátek, paní Swiftová. Lovesong se silným podtextem. Termín „lavender haze“ se používal v 50. letech jako označení pro to být zamilovaný a od toho se také odvíjí celá pointa této skladby. Když vás lidé vidí být v lavender haze, hned se to ze závisti snaží pokazit. Samozřejmě to naráží na publicitu jejího vztahu s Joem Alwynem. Někteří se jejich vztah snažili skrze sociální sítě znehodnotit a zničit, ale haters gonna hate hate hate a Taylor’s gonna shake shake shake!!!

MAROON

Zatímco album Red popisuje lásku, která ,,hořela do červena”, Maroon vypráví dospělejší příběh lásky Symbolika je jasná, maroon je jiný odstí červené, pořád je to láska, ale už ne tak dětinská a jednoznačná. I proto se v písničce objevují další odstíny červené, aby poukázaly na to, jak je láska různorodá. Taylor VLASTNÍ červenou barvu, takže v Midnights nějaká forma červené nesměla chybět.

ANTI-HERO

„It’s me. Hi. I’m the problem, it’s me.“ Všichni známe. Pochybujeme o sobě a jsme úzkostní z toho, jestli jsme dost dobří. Taylor řekla, že tohle je jedna z nejosobnějších písniček z její tvorby. Popisuje ji také jako prohlídku všech věcí, které na sobě nenávidí.

SNOW ON THE BEACH FEAT. LANA DEL REY

Musím uznat, že tohle bylo pro mě menší zklamání. Proč je Lana jenom v podkresu?! Celkově zklamaná nejsem. Popisuje moment, kdy se navzájem s někým do sebe zamilováváte a nemůžete tomu uvěřit a připadáte si jako ve snu. Hezky to vystihuje věta z refrénu: „It’s like snow on the beach, weird but fucking beautiful.“

YOU’RE ON YOUR OWN, KID

Paní Swiftová nám vypráví o tom, jak se snažíme o lásku a o to, aby se do nás ten druhý zamiloval, ale potom si uvědomíme, že o nás nemá zájem a že jsme vlastně úplně sami. Taylor nám ve svém projevu na promoci na NYU dala první easter egg na tuhle písničku: „Scary newsis, you’re on your own now. Cool newsis, you’re on your own now.“

MIDNIGHT RAIN

„He wanted a bride. I was making my own name.” (slay queen!!!) Vztah, který Taylor musela ukončit, aby se mohla soustředit na svou kariéru, je hlavním tématem této skladby. Rozdílnost dvou lidí ve vztahu, kdy jeden je popisován jako Sunshine a druhý jako Midnight Rain. Každý chce od vztahu něco jiného a má jiná očekávání.

QUESTION…?

Stejně jako v Out of the Woods se díváme na již rozpadlý vztah. Vypravěčka se ptá svého bývalého milence na jejich vztah. Co se mohlo ve vztahu udělat jinak? Jestli vztah, ve kterém je její bývalý dnes, je srovnatelný s tím, ve kterém byli spolu. Také doufá, že je její ex pořád zamilovaný do ní. Otázky, na které se chceme zeptat po konci vztahu, všechny v jedné písničce.

VIGILANTE SHIT

Skladba, která jako by byla složena pro album Reputation. Žena se chce pomstít svému milenci, který pravděpodobně spáchal nějaký zločin. Hodiny a hodiny bych mohla řešit, o kom tato písnička je. Jsou spekulace, že to je o Kim Kardashian a Kanye Westovi, ale
některé věci mi tam nesedí, a proto bych spíš řekla, že to je o Scooterovi Braunovi a jeho ex manželce Yael Cohenové. Zvuk Vigilante Shit je přirovnáván nejen k Reputation, ale i k Billie Eilish.

LABYRINTH

Rychlé zamilování se do někoho krátce po rozchodu a zlomeném srdci může být pro někoho stejně strašidelné jako výtahy. Jede to nahoru rychle, očekává se to nejhorší, ale potom je ten příjemný pocit, kdy to vyjde, výtah nespadne. V první sloce přesně tato obava zazní : „You know how scared I am of elevators. Never trust it if it raises fast. It can’t last.” Ale stejně je nakonec tato obava zbytečná, protože ten vztah vyjde a na rychlém zamilování se není nic strašidelného. Zajímala by mě živá verze Labyrinth, protože já si nemůžu pomoct, ale já tam pořád slyším slona a nepřišla jsem na to, co je to za hudební nástroj.

BEJEWELED

Frustrace z této písně je jasná. Milenec si ji nevážil tak, jak by si ona zasloužila. Taylor popisuje, že i přes nedoceněnost od partnera ví, že když přijde do místnosti, vše se začne lesknout. Je stále přesvědčená o tom, že je ikonická. Periodt. Rozhodně nejlepší self worth písnička Midnights.

KARMA

Představa, ve které vidí, jak jsou všichni její nepřátelé zničeni. Konfrontuje lidi ze své minulosti a varuje je před důsledky jejich činů. Taylor karma uleví, protože ví, že k nim nebude laskavá. Karma je podle Taylor nejdůležitější životní lekce, kterou se lze naučit. Jsou tu teorie, že „Karma“ bylo pojmenováno album, které Taylor napsala mezi alby 1989 a Reputation a nikdy ho nevydala. Údajně to měla být další Taylor éra v roce 2016, kdy se řešilo drama okolo Taylor, Kim a Kanyeho. Je možné, že z tohoto alba zbyla jenom tahle písnička.

SWEET NOTHING

Tuhle songu Taylor napsala se svým partnerem, britským hercem Joem Alwynem (on pod pseudonymem William Bowery). Zní to jako odpověď na písničku Peace z alba Folklore. „Would it be enough if i could never give you peace?“ a Sweet Nothing na toto odpovídá. Taylor píše o vděčnosti a lásce k životu, který si s Joem vybudovali a o tom, jak si v jejich vztahu nachází klid, protože on po ní nechce nic kromě ,,sweet nothing”. Krásný příklad toho, že láska nemusí být o velkých gestech. Sweet Nothing je podle mě písnička jako složená pro Paula McCartneyho a jeho manželku Lindu. (pozn. red.: Pro ty z vás, kdo nevíte, o koho jde a jaký je jejich příběh, utíkejte zjistit!)

MASTERMIND

Někdy někoho tak moc někoho chceme, že si uděláme celý plán, abychom jim byli blíž. Taylor řekla, že ona a Joe si byli souzeni, ale stejně si udělala plán, aby se pojistila, že to tak opravdu dopadne. Je to i o těch všech malých věcech, které třeba i změníme, abychom se někomu zalíbili. Relatable.

O albu by se dalo uvést určitě ještě mnoho dalších zajímavostí, ale nejsem Taylor Swift, takže je všechny nevím. Ale snažila jsem se vám alespoň maličko album přiblížit. Doufám, že jste se něco nového dozvěděli.

Au revoir, besties, pusinky

Sára Šoltysová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..