Účastníci zájezdu aneb Jevy českého turismu

Jako mnozí z vás, i naše redakce cestovala během prázdnin do různých koutů světa. Kuba vyrazil na Řecký ostrov Korfu, kde mu tamější turisté svým chováním vnukli nápad na článek.

,,Češi na dovolené’’ je tradiční a overused námět na jakýkoliv vtip, proto v něm hodlám
pokračovat. Na začátek si pojďme ujasnit definici velmi důležitého pojmu. K tomu povolávám na pomoc Wikipedii:

Aby bylo jasno, býti koupákem není vůbec špatná věc, i já jím občas jsem. Co dělá koupáka noční můrou jsou doprovodné jevy, které (bohužel) často reprezentují Čechy v zahraničí:

Čeština – jazyk všech jazyků

Konkrétní příklad: Paní (říkejme jí Miluna) si chce v hotelu objednat pro sebe červené víno a pro manžela pivo. Přijde servírka, a Miluna na ní vysype svojí češtinou se silným ostravským přízvukem svůj požadavek. Velmi klasický jev, který spočívá v odmítání si přiznat, že lidé cizí zemi mluví cizím jazykem.

U části koupáků je naprostý odpor i vůči učení se alespoň základních frází nebo slovíček v angličtině. Naopak, usilovně se snaží o to, aby jim cizinci v zahraničí porozuměli jejich mateřštinou. Na první pokus to nevyjde, tak se pokouší podruhé, tentokrát pomalu. Napotřetí už vyslovuje po slabikách a velmi nahlas, s doprovodnými gesty (ČER-VE-NE VI-NO POVIDAM!). Naštěstí pro Milunu, víno česky (víno) se alespoň trošku podobá vínu v angličtině (wine), čímž celá epizoda končí. Tak je to ale bohužel se vším.

Styl cestování

Ještě než se koupáci k nějakému letadlu vůbec dostanou, velmi často nastává honba za místenkami – tedy soutěž v tom, kdo co nejagresivněji předběhne ostatní cestující a vybojuje místo co nejblíže přídi letadla. Dále pak klasické všeználkovství (aplikuje se na jakékoliv téma, zde mám na mysli létání). Různé doprovodné komentáře, shrnutí nejaktuálnějších leteckých havárií a samozřejmě i ,,vím toho víc než piloti”.

Co se také často připisuje českým ,,cestovatelům’’ je tleskání po přistání. Každý na to má vlastní názor, a tak to asi prozatím nechám být… Poslední věc, která ještě spadá do cesty letadlem a vytáčí mě asi nejvíc, je vystupování. Pokaždé, když přistanete, se dozvíte něco ve smyslu ,,Vyčkejte, dokud letadlo zcela nezastaví”. Typický koupák ovšem toto velmi rád ignoruje, a ideálně se zvedá z místa jakmile je letadlo alespoň jedním kolem na zemi…

Hamouníme aneb když je něco zadarmo

Další koupácká slabost jsou věci “zdarma”. Jídlo k večeři zdarma? Dám si pět talířů! Co je mi po tom jestli to všechno nesním? Možná jim jenom nikdo nevysvětlil, že si za to zaplatili před odletem (v civilizaci se to nazývá polopenze, penze či all inclusive). A tak to chodí se vším, div že si třeba nevezmou lampu z nočního stolku domů (ne že by se o to pár jedinců nepokusilo, že?)

Problémy, problémy, problémy

Samozřejmě, to že se chová jako křupan je málo. Stěžování si je náš národní sport, a tak i v zahraničí musíme udělat dojem. Od stížností na velikost sedaček v letadle, jídlo, servis, přes barvu zdí až po velikost oblázků na místní pláži, vše nám vadí a postaráme se o to, aby o tom
pokojská opravdu věděla. Jo a místní kuchař se na mě zle kouknul u snídaně, měli byste ho hned propustit…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..