Secret society na Arabské, která se stará o životní prostředí. Dostat se do ní je velmi těžké, říkají její členové 

Global Awareness Investigation & Action zkráceně GAIA je environmentální projekt, do kterého je zapojena Arabská společně s několika dalšími školami po celém světě. Celý tento projekt se drží tak trochu pod pokličkou před širší veřejností a skupina studentů (pod vedením profesorů Šimona Hrozinky a Tomáše Brinkeho) si k sobě do týmu jen tak někoho nepustí. „Hrozinka a Brinke jsou ohledně toho celkem opatrní, moc o tom nemluví. Já když jsem se tam chtěla přidat, tak jsem se musela opravdu snažit,“ říká Karin, současná členka projektu. 

Obecně známé informace jsou dvě – studenti každoročně vyrážejí na tematickou cestu do Izraele a do celého projektu teče poměrně velká suma peněz. To je ale jen vrchní vrstva, která vyplouvá na povrch, celý projekt toho v sobě skrývá mnohem víc. 

GAIA je mezinárodní projekt organizovaný školou Walworth Barbour American International School in Israel. Jedná se o soukromou školu, ve které studují převážně děti diplomatů, škola má tedy poměrně velké prostředky k provozu celého projektu. Jak bylo již řečeno, do programu je zapojeno několik škol z celého světa, třeba i z Řecko; jako další z České republiky je zapojeno i Gymnázium Botičská.

„Hlavním cílem celého projektu je žít udržitelněji na školách,“ říkají Karin a Kája, které se projektu věnují již druhým rokem. Letos se účastnily i každoročního setkání všech zapojených škol. To se kvůli současné situaci v Izraeli konalo online. V minulých letech se do Izraele vždy vypravila skupina deseti studentů a účastnili se  prezenčně. 

„Je to takový veletrh, dejme tomu, kde soutěžíme s ostatními školami. Vytvářeli jsme prezentaci na zadané téma, my jsme si letos vybrali vodu. Následně jsme naše nápady prezentovali. My jsme vymysleli, že chceme u nás ve škole snížit spotřebu vody. Měli jsme jedno dopoledne na to vymyslet plán, jak to uskutečnit. Nakonec jsme se shodli, že chceme duální splachování, protože tady je překvapivě pořád jedno velké splachovadlo a nám to přijde zbytečné,“ popisují holky. „A taky chceme pítko, ale to je běh na dlouhou trať; škole se do toho moc nechce. Ono je to poměrně drahé, protože potřebujeme chlazení, jelikož tady ve škole jsou trubky na vodu moc u sebe. Takže než to dojde nahoru, tak teplá voda ohřeje tu studenou, a proto tak dlouho odtéká ve druhém a třetím patře,“ následně dodávají. 

Duálního splachování se dočkáme již toto září. Díky finančnímu příspěvku právě od projektu GAIA se přes prázdniny zavedou šetrnější splachovadla. Kromě zadaných  projektů se tvoří akce i mimo. Nedávno se na školní zahradě uskutečnil Den Země s grilovačkou a soutěží v rytí. Dalším cílem studentů je zvýšit biodiverzitu právě na školní zahradě. Hlavním cílem je hmyz, na zahradě se už teď vyskytuje několik hmyzích hotelů a pro vyšší výskyt se momentálně na zahradě tvoří květnatá louka, která bude lákat opylovače.

Minulý rok se pozornost upřela na recyklování. Byly zavedeny koše na plasty do každé třídy, které bohužel ne vždy plní svůj účel. Někteří studenti totiž do nádoby se žlutým víčkem hází naprosto všechno a účel koše určený pouze pro plast naprosto ignorují. 

Do budoucna jsou v plánu různé besedy nebo například swapy oblečení. Pokud by vás o projektu zajímalo víc nebo se chcete vzdělávat o ekologii a životním prostředí, můžete celý projekt sledovat na instagramu @gaia_cze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..