Gorilí mládě v pražské ZOO má spojitost s Arabskou. Bioložka ho pojmenovala na počest vědeckého projektu

(Praha) Známá primatoložka Jane Goodallová pokřtila 11. května mládě gorily nížinné. Jméno vybrané pro gorilu bylo až do samotného odhalení přísně utajované, zřejmě z důvodu spojitosti s vědeckým projektem GAIA, který nese stejné jméno jako před měsícem narozený primát. Na slavnostní ceremonii křtu gorilího mláděte byli kromě ředitele pražské ZOO Miroslava Bobka a bioložky Jane Goodallové i zástupci vedení Gymnázia Arabská.  

Projekt GAIA (Global awareness investigation and action) je projekt spojující školy z různých částí světa, kterého se účastní i Gymnázium Arabská. Goodallová odůvodnila svůj výběr jména následovně: „Primáty studuji celý život, jsou to opravdu inteligentní tvorové. S ředitelkou gymnázia Hamhalterovou se známe posledních deset let, to ona mě upozornila na projekt GAIA.“ Podle Goodallové jsou primáti v něčem i chytřejší než lidé. „Se Zdeňkou jsme byly v Kongu, a při cestě za gorilami jsme zkusili jedné z nich dát vypočítat rovnici. Obě jsme žasly, ani sama Zdeňka by ji nedokázala vypočítat tak rychle,“ dodává Goodallová.

Z nového jména pro gorilu byl překvapen i ředitel ZOO Bobek. „Je to trochu něco jiného, než jsem si představoval. Když mě ale kolegyně primatoložka společně s ředitelkou upozornily na kognitivní schopnosti gorily pracovat s matematickými rovnicemi o více neznámých, nemohl jsem tomu uvěřit,“ popisuje situaci ředitel Bobek.

Podle pražské ZOO bude gorila v místních výbězích do té doby, než trochu vyroste. Pak by se měla přesunout na pozemek školy Gymnázia Arabská, kde jí bude poskytnut vlastní kabinet. Celý nápad na adopci a začlenění gorily do chodu gymnázia popisuje sama ředitelka Hamhalterová: „Studenti zapojení v projektu GAIA se musí rozloučit s pobytem na Šumavě nebo v Izraeli, po adopci Gaii (opice, pozn. red.) na to nezbydou peníze,“ říká. 

Podle Hamhalterové se ale studenti nemusí bát, gorila se mezi ně začlení bez problémů. „Případy, kdy gorily sežerou svá vlastní mláďata sice jsou, ale děje se to zřídka. Studenti menšího vzrůstu by s Gaiou (opicí, pozn. red.) neměli zůstávat sami, a budou v pořádku,“ směje se ředitelka gymnázia. 

Proti adopci gorily školou volají organizace na ochranu zvířat. Jedna z těchto organizací, Greenpeace, upozorňuje na nehumánní podmínky pro gorilu. „To, že gorila matematickou rovnici vypočítat dokáže, neznamená, že to dělat musí. Počítání rovnic je velmi stresující a náročná činnost,“ říká mluvčí Greenpeace Mahulena Kytičková. „Ještě víc máme obavy o Gaiu (opici, pozn. red.), aby ji nenutili programovat, nebo dokonce psát ročníkovou práci každý rok. To by bylo opravdu kruté,“ varuje Kytičková.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..