Kde se ve škole v klidu vybrečet? 

Emoce jsou přirozenou součástí našich životů. Všichni bychom nejraději prožívali hlavně ty pozitivní. Bohužel, takhle to nefunguje a jednou za čas (nebo i častěji) každého z nás přepadne nějaká ta špatná nálada, ať už z jakéhokoliv důvodu, nebo prostě jen tak.  

Školna je už sama o sobě poměrně stresové prostředí hned z několika důvodů, které tu snad není potřeba ani zmiňovat. A někdy už toho vaše tělo (nebo spíš duše) má prostě dost. V tuto chvíli dochází k mnoha nepříjemným stavům, například k úzkostem nebo únavě. Také se může stát, že se ve škole naprosto psychicky složíte. A teď mám na mysli nekontrolovaný záchvat pláče. (Tento meltdown se samozřejmě může projevit i jinak a následující rady se dají aplikovat na jakékoliv stavy tomuto podobné.)

Pokud se vám něco podobného ještě nikdy nestalo, gratuluji, umíte své emoce fakt dobře ovládat nebo vás jen tak něco nerozhodí. Ale pro ty, kteří jsou přece jen citlivější, jsem se pokusila sepsat pár rad, tipů a triků, jak tyhle okamžiky uprostřed vyučování přežít.

V těchto těžkých časech každý z nás potřebuje něco jiného, dovolte mi tedy lehce generalizovat a vytyčit 3 základní body, které dle mé osoby potřebuje opravdu každý: místo, kde má člověk alespoň chvíli ode všeho klid, způsob kterým se zvládne uklidnit a nazávěr se opět cítit dobře. 

Co se klidného liduprázdného místa týče, doporučuji místnost se sprchou na dámských záchodech. Zavřete se tam a máte klid. Navíc jsou na škole hned tři. Bohužel pro mužskou část studentů, vy tuto místnost nemáte. Proto jsem se pokusila najít několik alternativ. První skvělá alternativa je rozhodně obyčejná záchodová kabinka. Lehce nepraktické, jelikož tím zaberete jeden záchod na delší dobu, než je předpokládáno. Ale co už, není to jediný záchod na škole. Dále bych se určitě nebála zajít za naší školní psycholožkou, která vám určitě úkryt u sebe v kanceláři poskytne a jako bonus se vám dostane podpory a pomoci přímo od profesionála. Také se nabízí krátká procházka okolo školy či po naší zahradě. A pokud to máte kousek domů, využijte toho a jděte. Nikde vám nebude líp než v pohodlí domova, ona se ta absence jednou nezblázní. 

Bod číslo dva: dát se co v nejkratším čase dohromady. Klasiku jako je hluboké dýchání snad není potřeba ani zmiňovat. Další dobrou aktivitou pro uklidnění, odreagování a způsob jak přijít na jiné myšlenky, je zahrát si tu nejvíc primitivní hru, kterou má ve svém telefonu snad každý. A pokud ne, stáhnutí jedné takové vám nezabere moc času ani místa v uložišti. Co se aplikací, které jsou zaměřeny přesně na tyto účely, týče, rozhodně bych doporučila aplikaci Nepanikař. Najdete zde nejen velmi primitivní hry pro odreagování, ale i dechová cvičení, kontakt na krizové centrum, rady co si v těchto situacích počít a mnoho dalšího. 

Po tom, co jste se schovali a uklidnili, není od věci si opláchnout obličej a trochu se probrat. Sladká odměna ať už v podobě mňamky z bufetu nebo toho práškového nápoje z automatu rozhodně vaši náladu povzbudí a alespoň trochu vás nastartuje. Tyto meltdowny jsou totiž pěkně unavující a v nejlepším případě by se po nich hodil menší šlofík. Na ten lze zajít do knihovny, popřípadě do klubíku. Pokud na toto dvacetiminutové privilegium ale zrovna nemáte čas, nezoufejte, ona ta únava za chvíli přejde. Zajděte za svými přáteli, svěřte se jim, co se vám stalo a nebo taky ne a pokecejte o něčem úplně jiném a zlepšete si náladu.

Na závěr chci jen podotknout, že prožívat emoce je naprosto normální a rozhodně by se za to nikdo neměl cítit špatně. Někdy je prostě den blbec a člověk si nějak ulevit musí, proto prosím dbejte na své duševní zdraví a nechte své emoce proudit ven tak, jak zrovna potřebujete. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..