Šok! Ministr školství Bek by chtěl zrušit maturitní zkoušky

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek na mimořádné tiskové konferenci, která se konala v úterý 20. srpna, oznámil svůj záměr plošně zrušit maturitní zkoušky – a to jak státní, tak školní část. Uvedl, že by se toto nařízení mělo dotýkat již letošních „maturantů“, tedy těch maturujících ve školním roce 2024/2025. Z nenadálé situace jsou především již zmínění studenti velmi šokovaní – tuto informaci se totiž dozvídají až nezvykle a znepokojivě pozdě. 

„Pan ministr se zřejmě domníval, že nám ten rok zjednoduší, abychom se mohli učit na přijímačky… moc se mu to ale nepovedlo,“ uvedla pro naši redakci jedna z nemála znepokojených studentek. „Podle mě to Bek nedomyslel – vždyť s dobrým maturitním vysvědčením berou na některé vysoké,“ odpověděl dotázaný student z Jihlavy. Bekovy kroky nechápou ani středoškolští ředitelé a učitelé, dle některých je jeho rozhodnutí nedořešené a neopodstatněné. „Sice nevím, co pana ministra Beka vedlo k podobnému výnosu, ale je to za mě úplná hloupost,“ takto se s námi o svůj názor podělila učitelka na gymnáziu v Plzni.

Aby ministr školství zachránil situaci (což se mu se vší úctou moc nepodařilo), vydal týden po tiskové konferenci prohlášení, ve kterém uvedl, že zrušení maturitních zkoušek se bude týkat výhradně letošních studentů čtvrtých ročníků středních škol – jedná se tedy prozatím pouze o jakýsi pokus, zda by podobný model mohl fungovat někdy v budoucnu. „Musím říct, že už mi podobná ozvláštnění vzdělávacího plánu lezou krkem! Stačilo, když jsme si minulý školní rok v červnu museli vybrat jeden z bloků tělesné výchovy. A teď by nám chtělo ministerstvo rušit maturity? Vždyť já už začal konečně číst povinnou četbu,“ takto se k nově nabytým informacím vyjádřil jeden ze studentů našeho gymnázia. 

Proč se ministerstvo školství pro tento krok rozhodlo se naší redakci zatím bohužel nepodařilo zjistit; někteří učitelé však vidí nepěknou paralelu s rokem 2020, kdy tehdejší ministr školství Robert Plaga slíbil kovidem postiženým studentům čtvrtých ročníků upuštění od maturit… což se ale nakonec nestalo. Na Arabské je tedy doporučeno všem čtvrťákům se na vyhlášku ministerstva moc neohlížet a raději přípravu na zkoušky nezanedbat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..