SCIO? Spíše NESCIO!

Univerzita Karlova ukončuje spolupráci s nenáviděnou organizací na srovnávání výsledků vzdělávání.

Ať už se v příštích letech plánujete hlásit na populární Právnickou fakultu UK, méně populární Fakultu sociálních věd UK nebo Přírodovědeckou fakultu UK, až doposud jste měli jednoho společného nepřítele: SCIO testy. 

Tyto srovnávací testy se staly již jakousi tradicí – jdu na práva, našprtám se na 12 testů, dva z nich se mi povedou a mohu zvesela všechno zapomenout. Jenomže tomu je od začátku letošního akademického roku konec. Každý obor, jež brával ohled na SCIO testy si uspořádá vlastní přijímací zkoušky. Po důkladné rešerši si s vámi dovoluji několik z nich sdílet.

Právnická fakulta UK – obor právo a právní vědy

Každý uchazeč bude muset v prvním kole předvést pětiminutovou obhajobu sebe sama poté, co přišel domů z kalby o dvě hodiny později, než byl domluven s rodičem. Úspěšných 1500 uchazečů  bude dále muset napsat esej ve formátu olympiády lidských práv (zde mají studenti GA jistou výhodu) a doložit své předpoklady stát se právníkem formou doporučení svého pedagoga ZSV. Bonusové body ve druhém kole dostanou ti, co v rámci studia úspěšně absolvovali simulovaný soud. Právnická fakulta dále do příštího roku snižuje svůj počet přijatých na 750.

Fakulta sociálních věd UK – obor mediální studia

Na rozdíl od minulých let se fakulta distancuje od mnohakolového přijímacího řízení a všechny zájemce nahází do jednoho mediálního rybníčku. Přijímací úkol je prostý – vytvořit účet na preferované sociální síti (FSV UK doporučuje TikTok nebo Instagram) a za 48 hodin nasbírat co nejvíce sledujících. Počet sledujících se následně vynásobí koeficientem vybraným pro danou sociální síť (TikTok 0.9, Instagram 1.1,…). Uchazeči poté napíší písemný test o světě českých i zahraničních celebrit a trendů. Počet bodů z testů má stejnou váhu jako praktická úloha se sociálními sítěmi a FSV UK vybere 150 nejúspěšnějších markeťáků. 

Přírodovědecká fakulta UK – obor chemie

Místo tradičního kreslení benzenů (to jsou takové ty šestiúhelníky, co nejdou nakreslit), se PřF UK rozhodla pro zcela unikátní a velmi patriotický styl. Každý uchazeč bude muset projít dvěma koly přijímacího řízení. První kolo alias kreace se skládá z vytvoření testu na alkohol v krvi a vaření piva či jiného alkoholického destilátu v předem určeném časovém rámci 120 minut. Všichni úspěšní uchazeči automaticky postupují do druhého kola alias destrukce, kde své výtvory spolu s orálním popisem prezentují a předvádějí na předem určených dobrovolnících (ti se mohou hlásit na prijimacky.chemie@prfuk.cz). Ve druhém kole se hodnotí prezentace výtvoru a přesnost alkoholmetru. Do tohoto bakalářského programu bude přijato 210 uchazečů.

Některým se změna k personalizovaným testům líbí, některým ne. Ale ruku na srdce, je opravdu nutné znát popis mozku, sociologické teorie nebo stará antická filozofická díla, když se chci stát soudcem? Je opravdu nutné umět vyjmenovat hierarchičnost státních činitelů, když mojí jedinou pracovní náplní bude správa Instagramu nějaké béčkové celebrity? Je opravdu nutné umět Krebsův cyklus nazpaměť, když budu za pár šupů míchat kyselinu do baterek? To ať si posoudí každý sám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..