Kulturní tipy na léto

Divadlo: vršovický Vzlet

Vzlet Vršovice je kulturní křižovatka, tedy krásné místo, kde se odehrává velká spousta akcí pro všechny věkové kategorie, od divadla přes výstavy nebo divadelní workshopy až po debaty pro všechny věkové kategorie. Taky tam mají super kavárnu.

Patnáctého července se zde od 17:00 koná konference ČRO Plus ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla. Zúčastní se jí historik Timothy Snyder (kdo absolvoval hodiny paní profesorky Horáčkové, nejspíše ví, o koho se jedná) nebo ukrajinská novinářka Sevhil Musajevová. Součástí bude také živé natáčení podcastů Přepište dějiny, Na Východ! a Chyba systému

Na léto ve Vzletu připravili také týdenní divadelní laboratoř, kterou pořádá divadelní soubor 11:55 (Za pět dvanáct). Tématem divadelního výzkumu je „tělo a svoboda“! Součástí bude debatování, sdílení zkušeností, pohybové aktivity, ale také lekce na téma bodyshamingu. Zúčastnit se jí může kdokoliv od 13 do 25 let. Neváhejte, neboť přihlášky se uzavírají již 30.6.

Kniha: trilogie Šikmý kostel

Šikmý kostel je knižní trilogie novinářky a překladatelky Karin Lednické, která, jak plyne z jejího podtitulu, vypráví příběh ztraceného města na česko-polské hranici. V průběhu tří románů sledujeme osobní příběhy několika generací. Jsme svědky toho, jak se probíjí z našeho pohledu nepředstavitelně náročným životem, ovlivněným těžebním průmyslem i složitostí česko-polských vztahů. Trilogie rovněž obsahuje obdivuhodné množství historických informací.

Tři díly pokrývají období dvou světových válek a následný nástup komunismu (1. díl začíná rokem 1894, 3. díl končí v roce 1961). Šikmý kostel je tak ideální pro všechny, kteří si sice chtějí odpočinout od povinné četby (ne tak úplně, Šikmý kostel už totiž na některých školách v seznamu je, u nás bohužel ne), ale nevadí jim si i ve volném čase přečíst něco náročnějšího.

Film: Čas na návrat do minulosti

O prázdninách by se nabízelo navštívit letní kino, od čehož vás samozřejmě neodrazuji. Alespoň pro mě jsou ale prázdniny spíš prostorem pro doplnění znalosti filmů, které už v kině neběží. Ze spousty možností vybírám třeba film Jima Jarmusche Podivnější než ráj (1984).

Tenhle snínek nemá sice až tak romanticky prázdninovou tématiku jako třeba Call me by your name (2017), objevuje se v něm ale alespoň tématika cestovní. Mladík maďarského původu se spolu s kamarádem a sestřenicí potlouká po Americe. Každá z postav se po cestě pokouší najít své místo ve světě a vyzvat na souboj vlastní osud. Iluze amerického snu se však stále více rozplývá, až nakonec úplně zmizí.

Vzhledem k tématu ZS je také pro všechny zúčastněné osoby povinností (znovu) zhlédnout muzikál Mamma Mia!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..