Kolik času nám sebere Arabská?

Tuto otázku si asi položí alespoň jednou každý student Arabské. Aby taky ne, školou trávíme velkou část dne, nemluvě o učení se doma. Vzhledem k tomu, že ke škole má mnoho z nás spoustu dalších zájmů, je dost těžké najít si volný čas na kamarády nebo jen sami na sebe. A proto jsem se rozhodl, že si společně spočítáme, kolik času nám sebere Arabská.

Školní rok má deset měsíců. Řekněme, že měsíc má čtyři týdny. To je čtyřicet týdnů za rok. Odečteme-li Vánoce, Velikonoce, podzimní a zimní prázdniny, dostaneme se na nějakých 35 týdnů. V průměru strávíme ve škole 34 vyučovacích hodin týdně. Ročně to pak dělá 892,5 hodin. To je přes 37 dnů! Průměrná mzda brigádníka na hodinu činí 130–160 Kč. Takže kdybyste místo školy pracovali, vydělali byste si něco mezi 116 000 až 142 000 Kč za rok. Za čtyři roky studia tedy ztratíme školou přes třetinu roku a kdybychom místo školy pracovali, výdělek by byl kolem půl milionu.

Bohužel tohle ještě není všechno. Asi všichni se učíme na mnoho testů z předmětů, které mnohdy v životě k ničemu nevyužijeme. Většina z nás také do školy nějakou dobu dojíždí (někteří v dopravních prostředcích všeho druhu tráví cestou do školy nebo ze školy i přes dvě hodiny denně). A o víkendech, které by měly patřit odpočinku od povinností, většinou doděláváme vše, co se nestihlo a učíme se na další testy.

Arabská nám určitě bere nemálo času a někdy i zbytečně, ale i tak nám zase dává spoustu užitečného do života a gympl nám rozhodně pomůže při dalším studiu a koneckonců i v uplatnění na pracovním trhu. I když jsou to čtyři roky, záleží na každém z nás, jestli budou pro nás ztracenými čtyřmi roky života nebo čtyřmi roky využitými naplno. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..