Swipe Right, Swipe Left

Jak nás ovládá instagram?

Žijeme ve světě, ve kterém se sociální sítě staly naším druhým domovem. Ve chvíli, kdy jako prestižní student nemáme nic na práci, automaticky otevíráme pod lavicí Instagram a zjišťujeme, zda se náhodou neudálo něco nového. Ale pojďme se podívat na to, jaký mají sociální sítě vliv na naši sebedůvěru.

Některé studie tvrdí, že trávení času na sociálních sítích je jako vitamin pro duševní pohodu. Výrazně větší množství odborníků je však proti a naznačuje, že sítě mají spíše negativní dopad. Zdá se, že časté „surfování“ nás může nahnat do pasti porovnávání se s ostatními. Zajímavé je, že názory ostatních, ať už jsou to přátelé či veřejnost, mají ohromný vliv na to, jak sami sebe hodnotíme.

„Socky“ nejsou jen prostředkem pro komunikaci s ostatními, ale i zrcadlo, jež nám může nevědomě ukazovat naše skryté nedostatky. Kliknutí na tlačítko „publikovat“ je buď příležitostí ke zvýšení, nebo naopak otřesu našeho sebevědomí. Mnohdy se pod tlakem okolí nebo potřeby sdílet svůj život na veřejnosti snažíme prezentovat ideální verzi sebe sama. Často jsou to však jen střípky autenticity a reality, které se na sociálních sítích skutečně odráží.

Z malého výzkumu, který jsme prováděly v rámci projektu Ambasador, jsme zjistily hned několik skutečností. Kupříkladu 51 z 90 respondentů odpovědělo kladně na otázku, zda by sledování života ostatních uživatelů mohlo být jednou z příčin jejich nízkého sebevědomí. To je neobyčejně vysoké číslo, které nás nutí zamyslet se nad tím, jak moc jsou naše myšlenky a pocity ovlivněny virtuálním světem.

V diskuzi, která následovala po analýze dat, jsme objevily zajímavou shodu. Většina účastníků souhlasila, že příspěvky na sociálních sítích vytvářejí nerealistická očekávání a tlačí nás do srovnávání se s ostatními. Tento tlak může způsobit rozkol mezi tím, jak se cítíme, a jak bychom chtěli být vnímáni ve virtuálním světě.

Takže bychom možná měli přestat přistupovat k Instagramu jako k místu, díky kterému se můžeme zviditelnit a stát se slavnými, ale spíše ho brát jako nekonečnou sbírku meme, která nám občas vykouzlí úsměv na tváři. Ve výsledku je to stejně jen virtuální svět plný pixelů a filtrů, zatímco skutečné úspěchy a radosti jsou mnohem živější a barevnější. Takže odložme na chvíli snahu o nejvyšší počet lajků, i když to znamená, že naše selfie nebudou mít tak perfektní osvětlení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..