Moser a Plecháč – Nejvíc nejlepší!

Ve Stavovském divadle byly 3. března 2024 předány ceny Czech Grand Design za loňský rok. Kdo vyhrál? 

Kdo o tom rozhoduje?

Vítěze vybírá Akademie designu České republiky, která se skládá ze 62 osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, publicistů a teoretiků designu. Hlasují prostě ti, kteří jsou odborníky ve svém oboru.

Ceny jsou udíleny za mimořádná díla uplynulého roku v celkem osmi kategoriích: produktový design, móda, šperk, grafický design, fotografie, ilustrace, výrobce a objev roku.

A proč design?

Design lze vnímat jako utváření životního stylu, jako potřebu obklopovat se věcmi nejen funkčními, ale i krásnými, vytvořenými s nápadem a kreativitou.

Je hezké vidět, že v dnešní uspěchané době, kdy člověk řeší hlavně praktické využití výrobků, např. aby vysavač vysával a fén fénoval, jsou lidé, kteří věnují pozornost také estetické stránce produktu, tedy aby nám vyhovoval po všech stránkách.

Krásně navržené předměty mohou být nejen pohodlné, ale mohou také zlepšit naši pochmurnou náladu, vyvolat dobrý pocit, což má vliv na naši psychiku a celkovou kvalitu života. Také se tím tříbí a kultivuje náš upadající vkus.

A kdo vyhrál?

Absolutním vítězem se stal zkušený designér Jan Plecháč za kolekci váz a nápojového skla Duše lesa, které navrhl pro karlovarskou sklárnu Moser. Osobně mě velmi těší, že značka Moser, která si potrpí na tradici, oslovuje dnešní mladé umělce, a ukazuje tak směřování do budoucna.

Za celoživotní přínos oboru byl do Síně slávy uveden designér Jiří Jiroutek (1928- 2023), autor ikonické kolekce nábytku U – 450, který se bohužel této pocty nedožil.

A co říci závěrem?

Zvítězili vlastně všichni, kteří dělají svou práci s láskou, s pokorou a respektem k řemeslu, a to platí obecně ve všech profesích. Věřím, že mezi oceněnými najdete inspiraci i vy. Hodně kreativity a dobrých nápadů nám všem!

Ivana Vondráčková 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..