Za co utrácí škola naše peníze?

Příspěvek SPGA (Spolek přátel Gymnázia Arabská, pozn. red.) platí na začátku roku, až na naprosté výjimky, všichni studenti. Co se ale dál s vaší tisícikorunou stane?

Na začátku tohoto roku bylo od žáků a jejich rodičů vybráno 500 000 korun. Společně se zůstatkem z minulých let je tedy celkový rozpočet pro školní rok 2023/24 1 428 169, 39 korun. Peněžní obnos je každoročně na začátku školního roku rozdělen Radou rodičů (dále v článku označována jako RR).

Největší peněžní obnos byl na tento rok vyhrazen pro projekt pod názvem „Výzva“. Pod tímto slovem si lze jen stěží představit, o co se jedná. Pojďme si tedy tuto potenciální investici v hodnotě 300 000 korun přiblížit.

„Výzva“ je označení pro možnou investici, kterou mohou navrhnout profesoři, rodiče nebo jiní členové RR. V tomto roce byly vzneseny dva návrhy, a to konkrétně venkovní posilovna, z iniciativy tělocvikářů, a tabletová učebna, ze strany matikářů. O těchto návrzích měli původně hlasovat studenti, ale jak se již starostové dozvěděli na poslední schůzi, návrh tabletové učebny byl smeten ze stolu. K tomuto rozhodnutí vedlo hned několik důvodů.  

Velká část studentů již svůj tablet vlastní, zároveň ti, kteří tablet nemají, by se s ním museli nejdříve naučit. Nedá se říct, že by se jednalo o náročný úkol pro studenta žijícího ve 21. století, ale i tak by, dle paní ředitelky, musela být do výuky zahrnuta další hodina informatiky. Další přítěž by spočívala v neustálém předávání elektronického zařízení, z kterého by se žák musel vždy odhlásit a opět přihlásit na začátku a konci každé hodiny, nemluvě o všemožných technických problémech, které mohou nastat. Nakonec i sami matikáři došli k závěru, že se nejedná o tu nejlepší investici i z důvodu, že si s časovým odstupem pořídí tablet valná většina studentů, ne-li všichni. 

Momentálně ve hře zůstává venkovní posilovna. Zdali se do tohoto projektu investuje celých 300 000 korun, či se z této částky zaplatí i něco jiného, se bude projednávat na dalším zasedání rady 17. dubna. 

Druhou nejdražší záležitostí jsou zahraniční projekty, do kterých spadají vedlejší náklady na většinu tematických cest a meziškolních spoluprací, jako je například GAIA. Zde se z budgetu platí ubytování pro izraelské učitele, kteří přiletěli se studenty do Prahy. Dále se financují například dárky, které si školy zpravidla navzájem dávají.

Maturity letos budou stát 109 500 korun. Pod tento široký pojem patří samozřejmě občerstvení pro maturanty a maturitní komisi. Dále sem také spadá pronájem Betlémské kaple, který se pohybuje mezi 40-60 tisíci korunami. K předávání maturitního vysvědčení se dále pojí i zbytek výdajů, ať už se jedná o převoz všeho potřebného do kaple, dárků pro některé studenty, květiny a další. 

Oblíbená zahradní slavnost je také financovaná z rozpočtu SPGA. Tento rok bylo na akci vyhrazeno 80 000 Kč. Peněžní obnos pokrývá veškeré náklady od podia, jeho instalace a zvukařů, přes loňskou novinku security až po závěr večera, ohňostroj. Minulý rok bylo také zaplacené jedno z vystoupení. Konkrétně se jednalo o zpěvačku Kláru Vytiskovou a její tým. Na zahradní slavnosti pracuje i několik desítek lidí zcela dobrovolně ať už na programu, do kterého jsme se zapojili minulý rok i my, tak i na organizačních či technických záležitostech. Všem těmto lidem patří velké díky, jelikož bez nich by naše zahradní slavnost rozhodně nemohla být taková, jaká každoročně je. 

Na začátku školního roku vždy komise daných předmětů vznesou požadavky k rozpočtu, které pak procházejí schválením přes radu SPGA. Souhrnný návrh na rozpočet za letošek i minulé školní roky naleznete na stránkách školy ve složce SPGA.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..