Lucerna. Zašlá sláva nebo novodobý klenot?

Kdo z nás nebyl nikdy v Lucerně. Ať už se jednalo o imatrikulaci, ples některého z našich kamarádů či vlastní maturitní ples. Arabská má s Lucernou silnou tradici. Stojí ovšem Lucerna opravdu za to?


Před pár dny jsem měl možnost se podívat do Velkého sálu Lucerna, kde probíhala (ne)arabská akce. Byla to tedy skvělá příležitost se do Lucerny podívat jinak, než třeba při imatrikulačním plese nebo při plese maturitním. Přeci jenom, člověk se na věci dívá jinak, když je pod velkým stresem a jinak, když je pouhým pozorovatelem v pozadí. V tomto článku se s vámi chci podělit o to, co jsem zjistil.

Začneme u vstupenek, které byly digitální. Šlo je zakoupit online a jako u většiny normálních akcí stačí ukázat QR kód lístku na displeji telefonu, člověk s sebou nemusí tahat papírový lístek. Zřejmě to záleží na škole, která si ples zařizuje. V tomto ohledu se má Arabská co učit, nikoliv zůstávat ve starých zajetých kolejích. 

K mému překvapení jsme u vstupu jen ukázali lístek, klasické prohledávání jako na letišti, aby nikdo nepronesl ani lahvičku s vodou, bylo tentokrát velmi mírné. Šatna stála třicet korun na jeden kus oblečení, ale to se dá asi očekávat.

Pozitivní dojem ve mně vzbudily modernizované záchody, které byly vcelku čisté a nesmrděly, jako kdyby se tam někdo před týdnem pochcal a stále to nebylo uklizené. Plusové body pro Lucernu. 

Co naopak dobrý dojem nevzbuzuje, je bankomat, umístěný naproti šatnám. Nejen že vypadá, jako že si ho Lucerna půjčila z podvodných směnáren v centru Prahy, ale jeho přítomnost předznamenává, jak se v celé Lucerně dá platit. Bankomat je jediné zařízení v celém sále, které přijme vaši kartu. Všude jinde se vám vysmějí s tím, že se dá platit pouze hotově. Neříkejte mi, že když už si dali tu snahu, aby do Lucerny pořídili BANKOMAT, že by bylo tak těžké v prostorách zřídit platbu kartou. Firma FAN & TOM s.r.o., která Lucernu provozuje, měla v roce 2022 podle veřejného rejstříku zisk skoro 8 milionů korun, ale není schopná pořídit platební terminál na každý bar. 

Ve stejné účetní uzávěrce se také píše, že tržby za prodej zboží byly necelé čtyři miliony. Pokud vezmeme v potaz případný poplatek za provozování platebních terminálů (zde počítáme s poplatkem 2 % z tržeb), Lucernu by provoz terminálů stál necelých 80 tisíc korun. Ze 4 milionů. Zároveň si myslím, že by se jim zvedly tržby, kdyby se dalo platit kartou. No nic, jdeme dál. 

Samotné hodnocení nápojů na barech je velmi subjektivní, nicméně pití se mi zdálo v pořádku. Cenově se drinky asi dají zvládnout, 135 korun za mojito, čtyři deci piva za 56 a 60 korun. Zlatavý mok dostanete v plastovém kelímku, já jsem si ten svůj jako odměnu za psychickou újmu vzal jako suvenýr. Bary jsou samozřejmě ověšeny cedulkami „CASH ONLY“ s vyobrazením přeškrtnuté platební karty. 

Co se týče „extra“ vybavení mimo kontrolu Lucerny, škola mající maturitní ples měla video koutek s 360° kamerou ve stylu velkých společenských akcí, což mi přišlo fajn.

Na závěr článku si dovolím pronést kacířskou myšlenku – Arabská by mohla zkusit jiné prostory. Rozumím tomu, že v ústavu plném konzerv a překážek se taková změna nejspíše nepovede, ale bylo by hezké vidět i něco jiného než prostory Lucerny pořád dokola. Zároveň přeji letošním i všem budoucím maturantům hodně sil, až budou řešit a plánovat svůj maturitní ples, protože já si to zažil a byla to bolest veliká. Ať už to bylo domlouvání čehokoliv s Lucernou nebo panem profesorem Kvajsarem. Chápu vaši bolest, to zvládnete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..