Kdo potřebuje spánek? Učitelé ano, my zřejmě ne.

Ve světě, kde učitelé mají dostatek spánku na to, aby napočítali všechny ovečky světa, jsme my studenti zavaleni množstvím zkoušek, projektů a jiných výmyslů a o pravidelných osmi hodinách spánku si často můžeme nechat jen zdát. Balancování na hraně spánkové deprivace a milionů deadlinů je extrémní sport určený jen pro studenty, učitelé jej ale tolik neschvalují.

Ačkoliv je spánek jednou z položek, které nalezneme v základně pyramidy lidských potřeb, ne vždy je naší prioritou, zvlášť když jste žák školou povinný. Ovšem mají ten samý problém také naši profesoři, kteří opravují  naše testy klidně týdny?

Výsledky dotazníku říkají, že profesoři si uvědomují náš nedostatek spánku. A co s tím? Nebudeme jim přeci vyčítat, že vypadáme, jako bychom byli schopni usnout během náročného přechodu z jedné učebny do druhé. Ale jen se zamyslete nad tím, jak často milovaní vyučující zmiňují únavu studentů na hodinách a ještě se tomu podivují či komentují přílišnou a nezdravou konzumaci onoho lahodného nápoje z automatu. Jenže jak můžeme přežívat bez kofeinu my, když ani většinu učitelů do školy nedostanete bez vědomí toho, že v kabinetě na ně čeká varná konvice a nádoba plná kávy? „Já vypiju průměrně 6-7 hrnků kávy, kdysi to bývalo až 10!“ zmiňuje pan profesor Štorek.

Podle nasbíraných dat spí naši profesoři průměrně sedm hodin, což je podle lékařů ideální délka spánku dospělého člověka. Zároveň to vypadá, že většina z nich si je vědoma, jak podstatné jsou zdravé spánkové návyky a nejsou zastánci toho, abychom vyměňovali hodiny spánku za hodiny strávené učením se na testy (minimálně ne příliš často). Ale ve chvíli, kdy celá třída dostane kouli a bude argumentovat tím, že dodržovala spánkový režim, málo kterého učitele taková odpověď nadchne.

Že nám chybí několik hodin spánku snad pozná většina profesorů, jelikož to ovlivňuje nejen naši aktivitu na hodinách, ale samozřejmě také náladu. Spánek má vliv i na denní výkon tří čtvrtin našich respondentů. A co se týče zapojení tohoto tématu do výuky, převládá názor, že je zcela nedostatečné, ale na to je třeba si stěžovat na jiných místech.


„Spánek je také důležitý pro fyzické a duševní zdraví. Když nespíme dostatečně, jsme náchylnější k onemocnění, zvládáme hůře stresové situace a velmi to ovlivňuje naši náladu. To také může ovlivňovat naše vztahy. Každý si asi dokáže vzpomenout na situaci, kdy byl unavený a iritovaný a zachoval se k někomu způsobem, kterého pak litoval.“ – Nela Vaňousová

„Možná, že pondělí je nejhorší.“ – Šimon Hrozinka

„Dnes půjdu spát brzy!“ – Markéta Jiskrová


Upřímně hodně oceňuji, že mnoha učitelům na našem zdraví skutečně záleží a uvědomují si důležitost spánku pro nás studenty. Tak jim to můžeme připomenout, až nám zase nasází několik testů do jednoho dne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..