Karel Svoboda

Karel Svoboda byl asi nejúspěšnějším českým skladatelem populární hudby 20. století. Spolupracoval s nejznámějšími jmény z naší hudební scény.

Narodil se 19. prosince 1938 v Praze. Studoval stomatologii na Univerzitě Karlově, studium ale předčasně ukončil a začal se naplno věnovat hudbě, pro kterou měl od útlého věku talent. Kromě nadání pomohly jeho úspěchu i cílevědomost a píle, díky kterým se za svůj život podílel na stovkách hudebních projektů. 

Předtím, než se dal na dráhu hudebního skladatele, působil jako klavírista v rockové hudební skupině Mefisto. V 60. letech začal spolupracovat s popovými ikonami, jako byli Eva Pilarová, Waldemar Matuška nebo miláček národa Helena Vondráčková. Právě ta reprezentovala se Svobodovou písní v roce 1967 Československo na mezinárodním festivalu v Riu de Janeiru. Krátce nato začal skládat i pro Karla Gotta, se kterým dlouhá léta tvořil legendární hudební dvojici. V 70. letech složil svůj první muzikál Noc na Karlštejně, odkud pochází hit Lásko má, já stůňu.

Ve své dlouhé kariéře se vždy dokázal držet aktuálních trendů. Svobodovy skladby byly geniálně jednoduché a melodické. Díky tomu si zasloužil přízeň od široké veřejnosti, na druhou stranu mu to bylo občas vytýkáno hudebními kritiky. Sám Karel Svoboda o své tvorbě řekl: „Mým cílem není poloprázdné divadlo a ocenění kritiky. Já směřuji k divadlu plnému spokojených diváků.“

Přestože za svou tvorbu získal nespočet cen a jeho písně jsou známé dodnes, není Karel Svoboda v obecném povědomí tolik jako hvězdy, které zpívaly písně z jeho dílny.

Karel Svoboda spáchal 28. ledna 2007 sebevraždu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..