Jazykové certifikáty

Jazykové certifikáty svým držitelům ověřují a dokazují úroveň znalosti jazyka. K hodnocení znalosti jazyka se v Evropě používá Evropský referenční rámec CEFR, který znalosti rozděluje do šesti úrovní – A1, A2, B1, B2, C1 a C2. Úrovně „A“ dokazují základní znalosti a orientaci v jazyce, úrovně „B“ prokazují schopnost jazyk aktivně a nezávisle užívat a úrovně „C“ dokazují schopnost uživatele se pohybovat i v akademických a odborných sférách.

Certifikáty mají využití i u nás, na Arabské – každý student má po předložení úředně ověřeného certifikátu, jenž dokazuje úroveň B2 a vyšší, právo na náhradu ústní části maturitní zkoušky, a to i z jazyka, který na Arabské nestudoval. Dále jsou certifikáty přijímány na většině vysokých škol, kdy po předložení uchazeč o studium dostává bonusové body k přijímacímu řízení. Rozhodl jsem se vybrat certifikát z každého jazyka, který je možný u nás studovat, a pořádně jej rozebrat, aby si každý mohl vybrat ten pravý. 

FCE, CAE, CPE – Anglický jazyk

Cambridge english first (FCE, úroveň B2), Cambridge english advanced (CAE, úroveň C1) a Cambridge english proficiency (CPE, úroveň C2) jsou součástí systému Cambridge english language assessment a ověřují úroveň anglického jazyka. Tento systém je pod záštitou Cambridgeské univerzity a je uznáván po celém světě. 

Uchazeč si vybírá zkoušku na základě svých vlastních domněnek o své úrovni angličtiny a následně skládá zkoušku z pěti oblastí – používání angličtiny (zejména gramatika a syntax), čtení, psaní, poslech a mluvení. Následně uchazeč dostává bodové hodnocení, které je zprůměrováno. Na základě finálního, zprůměrovaného bodového hodnocení dostává uchazeč známku (A, B, C) a certifikát. Pokud uchazeč získá známku „A“, obdrží certifikát s úrovní vyšší než původně získal (tzn. že pokud složíte zkoušku FCE se známkou „A“, vaše úroveň angličtiny je C1, a nikoliv B2).

U nás se tyto zkoušky konají na každé druhé jazykové škole, ale studenti GA mají v jazykové škole International house Prague malou slevu. Obvykle se cena za certifikát pohybuje mezi 5 000 až 6 000 Kč.

Delf, Dalf – Francouzský jazyk

             Diplôme d’études en langue française B2 (Delf, úroveň B2) a Diplôme approfondi de langue française C1, C2 (Dalf, úrovně C1 a C2) jsou udělovány ministerstvem školství Francouzské republiky a jsou taktéž uznávány celosvětově.

             Zkouška je rozdělena i podle úrovně, a zkouška Delf B2 navíc i podle věku – možnost výběru mezi zkouškou „junior“, jež obsahuje spíše akademická a mládeži bližší témata, nebo „tout public“, která je věnována dospělým, může obsahovat témata, s nimiž se studenti nemuseli setkat.

Zkouška se skládá vždy ze čtyř částí – čtení s porozuměním, poslech, psaní a mluvení. Z každé části musí uchazeč získat alespoň 5 bodů z 25 možných. Dále musí získat alespoň 50 bodů celkem. Pokud uchazeč splní tato kritéria, certifikát obdrží.

Zkoušky se dají skládat na Francouzském institutu v Praze nebo ve frankofonních centrech Alliance française vždy jednou za čtvrt roku. Cenově jsou certifikáty mnohem dostupnější než certifikáty z angličtiny a vyjdou zhruba na 1 500 Kč.

DSD – Německý jazyk

.

Deutsches Sprachdiplom I. (DSD I., úroveň A2/B1) Deutsches Sprachdiplom II. (DSD II., úroveň B2/C1) jsou jazykové certifikáty konference ministrů školství Německé spolkové republiky. 

Zkouška obsahuje čtyři části – ústní komunikace, písemná komunikace, poslech a čtení. Všechny DSD zkoušky se soustředí zejména na studenty středních škol. Samotná zkouška je nakonfigurována tak, aby ji bylo možné složit po několika letech studia německého jazyka bez dílčího učení se na samotnou zkoušku.

Zkouška je zdarma a lze ji napsat na většině jazykových škol a na některých gymnáziích, mezi které se řadí i GA.

TORFL/ТРКИ – Ruský jazyk

Тест по русскому языку как иностранному B2, C1, C2, aneb test ruského jazyka jakožto cizího jazyka je mezinárodně uznávaná zkouška z ruského jazyka.

Zkouška se obvykle skládá v průběhu dvou dnů. První den je uchazeč zkoušen z gramatiky a slovní zásoby, psaní a čtení a druhý den z poslechu a mluvení.

Zkoušku lze u nás skládat pouze na třech místech – na Univerzitě Karlově, v Ruském středisku vědy a kultury v Praze a na Institutu ruského jazyka. Cena zkoušky se pohybuje mezi 1 600 a 2 000 Kč. 

Kvůli válce na Ukrajině však některé instituce, jako např. právnická fakulta Univerzity Karlovy, přestaly připisovat bonusovou bonifikaci za certifikáty ruského jazyka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..