BOŽENA NĚMCOVÁ

Možná jste už někdy slyšeli nějaký ten drbík o pletkách Boženy Němcové nebo o jejím komplikovaném manželství. Co je na na tom ale pravdy? Žila opravdu tato obrozenkyně bouřlivý život plný nešťastných afér? Čtěte dál a pronikněte do dob národního obrození, období zajímavého nejen literárně! 

Barbora Panklová se narodila… a to je právě sporné. Nejvěruhodnější záznamy uvádí 4. února 1820, podle jiných zdrojů se narodila o dva roky dříve. Některé teorie z ní zase dělají utajovanou dceru šlechtičny, někdo tvrdí, že je dcerou malíře Francisca Goyi. Každopádně vyrůstala jako dcera rodičů Terezie Novotné a Johanna Pankla, kterým se narodila ještě před svatbou. 

Ve svých sedmnácti letech se vdává za mnohem staršího Josefa Němce, komisaře finanční stráže. Přestože jsou oba zapálení vlastenci, jejich manželství je od začátku nešťastné. Barbora Josefa nikdy nemilovala, on zase chorobně žárlil. Když pod jménem Božena Němcová navíc vydá první báseň jménem Ženám českým, Josefovi se její ambice a samostatnost protiví. V rámci manželova zaměstnání se často stěhovali, nejvýznamnější byl ale jejich pobyt v Praze. Tam potkává osobnosti jako K. J. Erbena, K. H. Borovského a v neposlední řadě básníka Václava Bolemíra Nebeského. Do něj se bezhlavě zamiluje. Nebeský po nějaké době odjíždí do Vídně, románek s vdanou matkou čtyř dětí přece nemá budoucnost… 

Ve spisovatelských kruzích ale její popularita roste – Božena je krásná a její příspěvky ve vlasteneckých novinách sklízí obdiv. Za zády manžela se začne stýkat s doktorem Janem Helceletem, který narozdíl od ní vztah nebere vážně. Následně se zamilovává do doktora Dušana Lambla. Manžel Josef, který objevuje milostné dopisy, toho ale má tak akorát dost a donutí ji s ním odjet do Uher. 

Zanedlouho se Božena vrací do Prahy, její milovaný syn Hynek totiž onemocněl tuberkulózou a v patnácti letech umírá. Útěchu hledá u studenta Hanuše Jurenky, ale i tato aféra záhy končí. Josef je navíc propuštěn a rodina Němcových se ocitne bez peněz, k čemuž mohlo přispět i Boženino údajné časté utrácení. V této těžké době píše Babičku, která nechybí na žádném seznamu povinné četby. Manželství Němcových se rozpadá, Josef Boženu dokonce opakovaně bije. Její zdravotní stav se postupně zhoršuje, pravděpodobně v důsledku rakoviny dělohy. A tak 21. ledna 1862 naše první velká spisovatelka a feministka umírá. Je jí pouhých 41 let.

Božena celý život prahne po velké lásce. Říkalo se o ní, že to je „rozhoďnožka“, ve skutečnosti tato vášnivá žena jen hledala porozumění a věrnost u mužů, kteří jí ho nemohli dát. Přestože prožila nepříliš šťastný život, zanechala za sebou některá z nejoceňovanějších děl české literatury, zasloužila se o obnovení našeho češství a v neposlední řadě ostatním ženám otevřela dveře do světa spisovatelství. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..