Svět knihy 2023

V sobotu 13.5. jsem se vydala prozkoumat, co je nového ve světě knih na stejnojmennou akci Svět knihy, která se koná již 28 let na pražském Výstavišti.

Jestli jste tuto akci nikdy nezaregistrovali a nemáte tušení o její existenci, tak pravděpodobně žijete někde v jeskyni, protože ty zářivě modré plakáty, které zajisté plnily svou funkci, visely doslova na každém rohu. Jedná se o mezinárodní veletrh knih, největší knižní událost v ČR.

Každopádně bych vám tuto akci plnou nadšených čtenářů ráda představila. Jednou za rok stojí v Holešovicích smontované haly i menší stany plné knih. Hned u vchodu si vás označkují těmi papírovými náramky, které průběžně kontrolují u vchodů muži v černém (občas lehce děsivě vypadající s nenávistným výrazem ve tváři, ale nenechte se před vstupem odradit).

Zima vám přestane být ve chvíli, kdy vkročíte do kteréhokoliv z těch stanů, protože všude okolo jsou davy hlučných lidí. Ovšem díky tomu, že je prostor využit jen částečně, se vždy můžete někam nepozorovaně vytratit. 

Co já ale oceňuji ještě o něco víc, je možnost zviditelnění se pro menší knihkupce a autory. Stejně tak jako minulý rok jsem i letos objevila několik zajímavých novinek. Občas také není od věci kouknout na ty reklamní letáky, které neumíte slušně odmítnout, tak je jen narvete do tašky a vděčně se usmějete. 

Výhodou je, že akce není mířená jen na určitou věkovou kategorii nebo žánr, ale naopak tu panuje skvělá různorodost, kde si každý najde to svoje. Také bychom nalezli několik neknižních míst, jako je program České televize, několika rádiových stanic nebo dokonce vzpomínky pro pamětníky, třeba ve formě Večerníčka.

V každém stanu navíc naleznete nějakou tu besedu nebo předčítání. Mnoho vydavatelství má v průběhu dne autogramiády, takže se možná můžete těšit i na jednoho ze svých oblíbených českých autorů.

Co se jídla týče, také ho tam naleznete a letos jsem zahlédla už i více bezmasých možností, takže si sice docela připlatíte, ale zato alespoň neumřete hlady z věčného přebíhání z bodu A do bodu B.

I když jsem tam letos byla jen několik hodin, tak můžu doporučit. Definitivně jedna z nejlepších akcí pro milovníky knih i prostý lid a také úžasná příležitost, jak trochu odlehčit své peněžence. Protože věřte mi, s prázdnou rozhodně neodejdete.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..