Lidl vs. Billa

Samozřejmě že jsme se s tímto dilematem každý setkal. (A kdo říká že ne, tak ten lže.) Ještě aby ne, když jsou to dva supermarkety nejblíž naší škole. A myslím, že dokonce i skoro každý přemýšlel nad tím, jak ušetřit každou korunu, stejně jako já. A vyplatí se opravdu jít až na Bořislavku do Lidlu? Nebo je lepší jít do bližší Billy?

Upozorňuju, že jsem silně zaujatá jako skalní fanoušek Lidlu. Tenhle článek je jenom vyjádření mého názoru, nemusíte ho respektovat, hehe. (Nechce nám Lidl udělat collab? To by byly penízky na tisk časopisu.)

  • Můžu si to dovolit?

Začneme rovnou tím nejdůležitějším, a to je cena. Tím se rozhodně připisují bodíky Lidlu, protože ten v tomhle rozhodně Billu předčí. Chápu že Billa je blíž, já tam taky zajdu, když jsem líná nebo je krize, ale cenově to moc student friendly není (pokud zrovna nejste Jakub Mejzr a nemáte Billa Bonus kartičku, to pak chápu). Ale já si prostě klidně kvůli tomu zaplácnu celou velkou přestávku a nakoupím si svačinku dvakrát levněji v Lidlu, který je navíc mnohem sympatičtější místo. 

Abyste mi věřili, tady jsem udělala menší srovnání toho, co můžeme běžně ke svačině nakupovat:

LidlBilla
máslový croissant (57g): 9,90 Kč(53g): 14,90 Kč
smetanový jahodový jogurt (150g): 7,90 Kč(150g): 14,90 Kč
Čokopiškoty malinové (147g): 21,90 Kč(147g): 32,90 Kč
kaiserka(90g): 5,90 Kč(56g): 5,90 Kč
česneková bageta (175g): 14,90 Kč(165g): 26,90 Kč
  • Je to kvalitní a najím se z toho?

    Zároveň když se rozhoduju, přemýšlím nad tím, co se mi víc vyplatí koupit. Já si radši dám česnekovou bagetu v Lidlu, která vím, že je dobrá i když jsou čtyři odpoledne, než nějaký pochybný pečivo z Billy, na které kdovíkdo sahal. 

    Ano, jednou jsem viděla jak v Bille jeden ze zaměstnanců přehazoval holýma rukama rohlíky a protože Billa zaměstnává opravdu velmi podivná individua, rozhodně jsem na ně už neměla chuť.

    S tím se pojí i vzhled prodejny. Poměrně špinavá Billa v nemoderním baráku se prostě nedá srovnat s nově postavenou Bořislavkou, ve které se nachází čistá a uklizená prodejna Lidl. A to odpovídá i kvalitě výrobků, ještě se mi nestalo, abych si v Lidlu koupila něco, čeho bych potom litovala a nechutnalo mi to. 

    • Jak velký je výběr?

    Tady se možná někdo bude bránit, že Billa má určitě větší výběr než Lidl. Já říkám, že je to o tom, co zrovna sháníte. 

    Já teda většinou hledám svačinku nebo večeři (nebo levný alkohol, taky super z Lidlu), která mě zasytí a bude stát pár korun. V tom si myslím, že má Lidl lepší výběr. Už jenom ten jejich sortiment pečiva. Uznejte, že česneková bageta je přímo zázrak. A pokud jste například rodina s dětmi nebo právě student, Lidl má pro vás výběr. 

    Taková zajímavost, s paní profesorkou Hniličkovou jsme si jednou na semináři ZSV říkali, že Lidl má ,,navodit pocit luxusu”, což je například jejich edice Deluxe. A také cílí na střední třídu, což odpovídá zhruba obyvatelstvu Prahy, zrovna Prahy 6 konkrétně z většiny. (I když, toaletní papír s vůní kokosu by zrovna prodávat nemuseli…)

    V Bille na druhou stranu například najdete takové výrobky jako je žrádlo pro kočky nebo výběr odpovídající jejich cílové skupině. Pořád je dobře znát, že Billa (konkrétně ta u školy) je primárně určená pro důchodce, kteří zde v okolí bydlí. 

    • Je to daleko?

    Tak to samozřejmě každý z vás ví, ale pro jistotu to ještě zopakuju. Billa se nachází hned naproti tramvajové zastávce Sídliště Červený Vrch, hned u naší školy. Najdete ji v budově, která vypadá z dálky velmi odpudivě a vevnitř to není o nic lepší. Vyjedete po malém eskalátoru nahoru a po vaší pravé ruce je samotná prodejna.

    Lidl se nachází v OC Bořislavka, do něhož se vchází vchodem z podzemí (od metra), nebo od tramvaje dolů, případně zvenčí, když obejdete Bořislavku z ulice Kladenská. 

    Takže dojít do Lidlu a nakoupit si tam vám, pokud jste rychlí, zabere zhruba celou velkou přestávku. To je poměrně nevýhodné, vzhledem k tomu, že v Bille jste za pár minut.

    Teď už si musíte vybrat sami, snad vám můj článek otevřel nové obzory. 

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..