Rozmohl se nám tady takový nešvar

Každá třída u nás na škole má svého starostu, který se stará o hladký chod školy. Informuje také studenty o nadcházejících změnách či událostech projednávaných na školské radě a v neposlední řadě předává vedení návrhy od spolužáků na zlepšení našeho školního prostředí. Školskou radu na Arabské lze také vnímat jako jakousi Poslaneckou sněmovnu, ovšem s jedním obrovským rozdílem… vedení zde má absolutní právo veta. Tato rádoby sněmovna se tak stará nejen o veřejné blaho, ale také o to, aby byli všichni studenti informováni a především, aby se cítili vyslyšeni. 

Studentská rada není však pouze o návrzích žáků, ale také o tom, co potřebuje projednat vedení školy. Většinou se jedná o změny v rozvrhu, plánované akce, informace pro maturanty, ale občas, občas je potřeba studenty pokárat za jejich neotřelé chování a mě to tentokrát tak moc pobavilo, že si prostě nemůžu odpustit krátký komentář.

Konkrétně se projednávaly dvě věci, z nichž obě jsou spojené s naší milovanou, čerstvě zrekonstruovanou knihovnou. Studenti údajně zanechávají plechovky od dopitých energy drinků na vrchních poličkách regálů a představa toho, že paní Lenka Dvořáková leze na štafle a sundavá tyto plechovky prostě působí vtipně, ale zároveň trochu politováníhodně. Chci tedy vás, studenty bez energie, poprosit, abyste nenechávali vaše nápoje na vrchních poličkách, ale aspoň na těch spodních, aby s tím paní knihovnice neměla takový problém. Ne, teď vážně. Být vámi bych ty plechovky vyhazoval, protože pokud to neuděláte, tak nás všechny postihne krutý trest, a to zákaz vstupu s taškou a batohem do knihovny. Chápu, že jméno naší školy lehce svádí k tomu si myslet, že pobyt s batohem ve veřejných prostorách může být pro kolemjdoucí v některých krajních případech poněkud nebezpečné, ale moc nerozumím tomu, co má zákaz batohu společného s plechovkami energy drinků. Samozřejmě, že první argument, který vás i mě asi napadne, je, že si potom nikdo s sebou do knihovny nepřinese plechovku potají. Při tomto řešení je však zapotřebí myslet na to, jak nepříjemné by pro samotnou Lenku Dvořákovou muselo být studentům vysvětlovat, že do knihovny nesmí s batohem. Ovšem jestli našemu vedení toto nevadí, tak nerozumím, proč se tam radši nezakáže jíst a pít, a jestli to tam platí a už teď se to nedodržuje, tak by mě upřímně zajímalo, jak by to dopadlo se zákazem tašek a batohů.

Toto ale není všechno. Studentům byla vytýkána ještě jedna věc a myslím, že bych to sám nedokázal říct lépe než naše vedení. Cituji: “Do knihovny se nemá chodit válet a rozvalovat, ale decentně odpočívat. Knihovna je totiž odpočinková zóna na úrovni.” Myslím si, že zpráva je z toho celkem jasná. To, čemu však nerozumím, je, jak hrůzostrašně muselo vypadat „nedecentní odpočívání”, aby to stálo za zmínku v té naši studentské sněmovně. 

Ale co už, pořád je lepší mít v knihovně plechovky od energeťáku a buranské povaleče, než nálepky, občas skoro až plakáty, z lyftů, které tam naštěstí nejsou. Teda aspoň doufám, protože v tom případě by byl zákaz nošení všeho, co má kapsy, do knihovny naprosto nezbytný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..