(PRO)DEJ KOUSEK SEBE

Lidská krev. Úžasná látka, která pohání naše tělo. Máme s ní spojených spousty nepříjemných výjevů, od krvavé scény v hororu až po smrt. Mimochodem, tímto dávám takový malý trigger warning, pokud má někdo strach z krve nebo jehel.

Více než polovinu lidské krve tvoří důležitá látka, která se nazývá krevní plazma. Nebojte, tenhle článek není nalejvárna do hodin biologie, spíše mé osobní doporučení. K čemu je tedy plazma dobrá? Kromě fungování našeho těla se používá pro výrobu velkého množství léků, a jelikož ji neumíme synteticky vyrobit, někdo ji musí darovat. 

Já jsem (ne)pravidelným dárcem plazmy, a tak jsem si řekl, že o tom napíšu článek. Pro některé to může být strašák. Já sám mám z jehel a obecně čehokoliv, co se odehrává ve zdravotních zařízeních respekt, ale překonal jsem se.

Pojďme se podívat na to, jak vlastně takový odběr vypadá, a proč byste to mohli jít zkusit také. 

Přijdete do čekárny, a pokud je toto váš první odběr, tak si vás tam zaregistrují. Pokud jdete darovat opakovaně, pak se jen prokážete dokladem, že to jste opravdu vy. Pak dostanete do ruky formulář, ve kterém uvádíte, zda-li jste aktuálně zdraví, jestli se s něčím neléčíte apod. Poté si vás zavolají do vyšetřovny, kde to s vámi probere doktor/doktorka. Změří vám tlak, a pokud jste opravdu zdraví, jste připuštěni k odběru. 

To je další, mnohem větší místnost, plná usměvavých sestřiček a odběrových křesel (mám pocit, že se jí říká sál). Máte dokonce takový luxus vybrat si, z jaké ruky bude odběr probíhat. Sestřička vás usadí do polohovatelného křesla, upraví vaši polohu a vydezinfikuje vám ruku. Pak přichází (alespoň pro mne) nejvíce stresující část – zavedení jehly. Vždycky mám trochu úzkost, jestli to bude bolet. Ale skoro pokaždé je to v klidu, přeci jenom jsou to profesionálové. Jehla (možná se to jmenuje kanyla, kdo ví) vede přes hadičku k přístroji, který odběr provádí.

Když jste připojeni (do technikálií zabíhat nebudu, tolik tomu nerozumím), začíná odběr plazmy. Přístroj vám bere krev z tělního oběhu, a v centrifuze si oddělí plazmu od zbytku krve. Opravdu se není čeho bát, celou dobu jsou na sále s vámi ony milé sestřičky, navíc ten přístroj – bílá krabička s pár hadičkami – má docela sofistikovaný počítač, aby hlídal, že je vše OK.

Přístroj vám vezme trochu krve, oddělí z ní plazmu, a nyní už bezplazmovou krev vám vrátí zpátky do těla, společně s fyziologickým roztokem, který doplňuje potřebný objem. 

Aby se naplnil sáček s plazmou, celý cyklus (braní krve, separace a pak vracení krve) se opakuje zhruba čtyřikrát. To trvá asi pětačtyřicet minut. Během toho si můžete číst nebo vlastně dělat cokoliv, u čeho jde sedět/ležet.

Pokud jste to vydrželi číst až sem, toto je opravdu článek pro vás. 

Po ukončení odběru vám zalepí ruku, dají přes ní obinadlo a jste volní. Po cestě do čekárny si z lednice vezmete nápoj vašeho výběru: od vody přes džusy až po kolu, a jdete do čekárny. 

Je jenom na vás, zda-li budete darovat plazmu bez finanční náhrady nebo s náhradou. Já sám volím druhou možnost – za každý odběr plazmy dostanu 800 korun. 

Pro chudé studenty je to docela příjemný bonus třeba k brigádě, plazmu můžete darovat každé dva týdny. Navíc tím, že se z plazmy pak vyrábí léky (tedy někdo další z toho má profit), mi přijde v pořádku nechat si zaplatit. 

Pokud chcete darovat nezištně, určitě je to také možnost. Rovnou můžete jít darovat přímo krev samotnou, která se pak používá například v nemocnicích (darovat krev lze třeba v ÚVN).

Snad vás článek příliš nevyděsil. Plazmu lze darovat od osmnácti let, ale každé odběrové centrum má svoje podmínky, aby zaručili že je darovaná plazma opravdu bezpečná.

Já navštěvuji odběrové místo na Hradčanské, ale pokud si zadáte do vyhledávače „darování plazmy”, jsem si jistý, že na vás určitě vyskočí místo, které bude právě vám pohodlné.

Chodit darovat je především dobrý skutek. Můžete tím někomu opravdu pomoci. Nikdy nevíte, kdy budete pomoc potřebovat vy.

Shrnutí

  • Darovat lze od 18
  • Člověk musí být zdravý (žádné chronické onemocnění)
  • Aby se plazma dala použít, musíte jít alespoň na dva odběry během půl roku
  • Za jeden odběr dostanete 800 + většinou nějaký chutný bonus (fancy čokoládka, sušenky, čaj a podobně)
  • Dobrý skutek – zlepšení karmy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..