Divadlo!

On Budget.

Než začnu, chci upozornit na to, že celý tento článek je vlastně výsledkem tak trochu naivního jednání. Přemýšlíte, o čem napsat další článek a nepřijdete s ničím jiným, než s jedním určitým slovem nebo nějakým obrazem. Upíšete se, že něco napíšete. Aniž byste přesně věděli, jak chcete to slovo přetvořit na nějaký souvislý text. Tak nějak vznikly tyto tři odstavce. Něco mezi reklamou, recenzí, úvahou a možná ještě něčím dalším. 

Klub mladých diváků

Začněme drobnou reklamou na ten (finančně) nejvýhodnější způsob, jak se jako student k divadlu dostat. Klub mladého diváka, dnes Klub mladých diváků (KMD) vznikl už v roce 1964 (je dost pravděpodobné, že ho navštěvovala vaše babička) a u jeho vzniku stál mimo jiné i Jan Werich a Miroslav Horníček. Čtyři představení vás stojí jenom 500 korun a vybírat si můžete z široké nabídky divadel i termínů. Nemusíte tak mít strach, že byste ta čtyři představení za sezónu nestihli. Být členem KMD je také dobrým způsobem, jak poznat ostatní ze školy, kteří zasvěcují svůj čas umění (alespoň občas).

Národní divadlo – studentská edice

Národní divadlo se nejspíš zdá být hodně vzdálené pojmu on budget. Vlastně se zdá spíš být jeho pravým opakem. Většina míst v hledišti a v lóžích jím opravdu jsou (třeba vstupenka na Naše Furianty by vás stála skoro 33 kelímků té „luxusnější kávy z automatu”). Naštěstí se však v divadle nachází boží dar – druhá galerie. Lístky jsou podstatně levnější a občas se dají ještě levněji sehnat od některých profesorů. Sice je to fakt sakra vysoko, ale o to je to jaksi romantičtější. Podíváte se na divadlo z nové perspektivy a když je otevřeno, můžete si vyfotit fotku na střeše před koněm. 

DAMU – DISK

DISK funguje při divadelní fakultě AMU. Soubor tvoří studenti absolventského ročníku Katedry činoherního divadla, ale svoji práci tu prezentují i studenti jiných oborů. Je to divadlo žánrově (přirozeně) i technicky hodně moderní a každé představení je něčím, většinou docela příjemně, překvapující. To za mě hodně prospívá klasickým hrám „vhodným k maturitě”, které jsou tady mnohdy možná zábavnější než třeba v Národním. Studentský lístek stojí jenom stovku, a před nebo po představení můžete zajít do super KAFE DAMU hned vedle.

(osobně doporučuju inscenaci Krev na krku kočky, která je sice hodně explicitní, vlastně i docela brutální, ale vážně skvělá.)


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..