JSOU VÝROČÍ ŠPATNÁ?

Na naší poslední schůzce mi byl přidělen úkol napsat takzvaně „hate článek” na téma tohoto čísla, výročí. Tato informace asi nikoho z vás nepřekvapila. Články ode mě, které neobsahují jakoukoliv formu nenávisti, bych spočítala na jedné ruce a nejspíš bych k tomu nevyužila ani všechny prsty.

Co k tomu dodat. Prostě ráda vyjadřuji své názory a – buďme upřímní – koho by bavilo číst
články, kde něco vychvaluji do nebe. Nenávist holt lidi sbližuje.

Co se ale výročí týče, asi k nim nemám nějaký velký odpor. Možná to bude tím, že výročí se pojí s oslavami. Takže dokud jsem na nějakou pozvaná, nemám s nimi sebemenší problém.

Jedna z mála věcí, která mě na výročích štve, jsou dárky. Všichni rádi dárky dostávají, ale už
jste někdy sháněli dárek k desátému výročí svatby vaší babičky s jejím třetím manželem? Já díky bohu také ne .Ale přesně v tu chvíli vám začne docházet, že ne všechno je na výročích tak úplně skvělé. (Naštěstí tu máme Nellyin článek, který by nám v této situaci rozhodně pomohl.)

Důležitým bodem je také si na nějaké to výročí vzpomenout, nebo lépe řečeno nezapomenout na něj. A to se netýká jen výročí, ale třeba i narozenin či pololetky z matiky. Tu bychom také mohli považovat za určitou formu výročí. Dalších pět měsíců jsme zvládli přetrpět, tak to oslavíme 45minutovým terorem!

Když na některou z těchto událostí zapomenete, není to úplně příjemné jak pro vás, tak pro ostatní. Jedinou výjimkou jsou asi vaše vlastní narozeniny, na ty od nějakých šestadvaceti let chceme zapomenout všichni.

Už opravdu nevím, co bych výročím vytkla, a tak bych tu ráda nakonec zmínila pár výročí, které letos nesmíte propásnout.

Dvacátého března to bude 630 let od smrti sv. Jana Nepomuckého. 28. června uplyne 300 let od zavedení prvního stálého osvětlení ulic v Praze. Tři sta let oslaví korunovace Karla IV. na českého krále, a to 5. září. A letos také oslaví výročí letenský tunel, a to 70 let od svého otevření.

Upřímně nechápu, že tyto události nedostaly svůj státní svátek. Jen si představte, kolik volna bychom měli navíc.

Taková Vrtbovská zahrada byla znovu otevřena pro veřejnost po pětileté generální opravě před pětadvaceti lety, a to si podle mě zaslouží pořádnou oslavu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..