VÁNOČNÍ TRHY

Jedna z mála věcí, na kterou se o Vánocích opravdu těším. I přes ty dlouhatánské fronty na trdelník, spálené jazyky od svařáku, namrzlé prsty a desítky fotek u stromečku se slovy „Ještě jednu pro babičku!” „Tvař se normálně!” „Narovnej se!” „Mně to nejde vyfotit. Pojď sem! Jak se to dělá?” to má své kouzlo. Já jsem letos stihla zajít na tři takovéhle vánoční srandy a to vše za jeden večer.

Náměstí Míru

Mírák byl naše první zastávka. Jedny z nejhezčích trhů v Praze. Pokud sem zajdete ve všední den a ne v sobotu večer jako já, nebude tu ani tolik lidí. Ale ani já jsem ve frontě na svařák nečekala déle jak deset minut. Ceny jsou zde na poměry centra Prahy velmi přijatelné. Trdelník tu koupíte plus mínus za stovku, svařák za šedesát pět a punč stojí kolem padesátky. Bohužel spoustou milované jedlé kaštany zde nenajdete. Co tu však naleznete, je můj již roky oblíbený stánek se sýry. Tady si každoročně kupuju sýrové nitě a ty si drží druhé místo na žebříčku mých favoritů trhových mňamek. Na prvním místě jsou bezkonkurenční pražené mandle, které má v nabídce hned několik stánků a cenově se pohybují okolo osmdesáti korun. Poslední, co musím vyzdvihnout na těchto trzích, je světelná výzdoba.

Václavské náměstí

Do třetice všeho dobrého, starý dobrý Václavák. Trhy se zde nachází úplně dole a jsou opravdu krásné. (Fun fact: Strom na Václaváku dříve rostl vedle stromu, co je letos na Staromáku, takže jsou to vlastně takové celoživotní besties). Ceny jsou tu opět o něco nižší, na to, jaká je to lokace, a tím pádem zde došlo i na koupi horkého jablka a bramborových spirál. Už zde také najdete dříve zmiňované jedlé kaštany a spoustu dalších trhových klasik od klobásy přes párek v rohlíku, po všudypřítomný trdelník.

Staroměstské náměstí

Snad nejznámější vánoční trhy v Praze a také ty nejdražší. Největší stromeček, nejvíce lidí a takhle bych mohla pokračovat ještě hodně dlouho. Tyto trhy vždy navštěvujeme jen takzvaně na koukačku, studentské peněženky toho unesou sice hodně, ale v tomhle je Staroměstské náměstí jako přilehlá Pařížská ulice. Koukneme se jak to hezky svítí, uděláme si fotku na Instagram a jdeme dál. Než se přesuneme, musí tu padnout zmínka o rozsvícení stromečku. Každou půlhodinku od 16 hodin až do půlnoci se rozzáří ozdobičky za doprovodu písniček Karla Gotta. Tato každoročně velmi oblíbená atrakce letos lehce zklamala. Tím nechci říct, že by to byl nějaký propadák, vůbec ne. Jen jsem čekala víc. Tento rok je to velmi průměrná show, kde se stromek rozsvítí po určitých částech, troufla bych si odhadnout, že se jedná o osminy. (Ale s mým podprůměrným průměrem z matematiky bych na to nesázela.) Ráda bych popsala rozsvícení detailněji, ale bohužel není moc co. Asi dvě minuty se strom takto rozsvěcí a zhasíná po částech a nakonec svítí celý. Nevím jestli se to děje vždycky, ale při mé návštěvě po skončení tohoto blikání vypadl proud na celém náměstí. Četla jsem, že hodlají šetřit, ale že až takto…

Pokud by vám tato moje stručná doporučení nestačila a chtěli byste navštívit i další vánoční trhy, můžu doporučit Náměstí Jiřího z Poděbrad nebo Tylovo náměstí. A pokud byste měli cestu, můžete se stavit i u nás na kladenských trzích. Jsou sice malinké, ale stoprocentně nejlevnější a o víkendech se tu konají koncerty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..