Reportáž ze Zašívárny

Z osobní zvědavosti a také z důvodu reportáže jsem se rozhodl navštívit šicí sraz. Ten se konal v prostorech Ultravagantu na Palmovce.

Hned při příchodu na mě dýchla přátelská atmosféra. Samozřejmě jsem si šití také vyzkoušel, nebo se o to alespoň pokusil. Při té příležitosti jsem vyzpovídal Radka ze 3.C, který za celým projektem stojí.

Co tě přimělo tenhle projekt založit? Jak Zašívárna vznikla?

Začalo to v létě, já jsem byl u přítelkyně doma a ona měla šití ve velké oblibě. Ona mě vlastně překecala k tomu, abych si to šití taky vyzkoušel, a mě to začalo hrozně bavit. Já jsem šil třeba šest hodin, a myslel jsem si,že se tomu věnuju tak dvacet minut. Pak jsem v létě jel na kemp Můžeš podnikat, a tam jsem si měl vymyslet svůj projekt. Tak mě napadlo, že tohle by mohlo bejt boží, bavilo mě to. Mohl bych tím vytvořit prostředí pro studenty, kam by se chodili odreagovat a kde by zapomněli na ty stresory jako třeba škola, brigáda a tak.

Takže vlastně úplně poprvé ses k šití dostal v létě. Tím jsi zároveň odpověděl na moji další otázku. Cílem Zašívárny tedy je, aby si lidi odpočinuli?

Jojo, ten hlavní princip je skloubení příjemný přátelský atmosféry a manuální práce, protože si myslím, že manuální práce je skvělá na to, aby člověk přišel na nějaký jiný myšlení. Když se to navíc skloubí, tak to může vytvořit super vzpomínky.

Mění se nějak místa na šicí srazy, nebo je to vždycky tady, v Ultravagantu? Případně ještě, jak to domlouváš s majiteli?

Teď jak jsme v Ultravagantu, dalo by se říct že mě to prostě napadlo, protože to jsou známí. Ale není to jenom tady, děláme to na víc místech. Je to například i v Klubovně na Dejvické. Určitě to bude i na jiných místech.

Jak vypadá tvoje příprava na šicí srazy a shánění látek?

Látky jsem zatím sháněl tak, že jsem dal vědět kamarádům, babičce (směje se), dědovi, tetě… nebo jsem si sehnal kontakt na jednoho pracovníka ve skladu s oblečením, takovým tom charitativním skladu. Odtamtud mám to oblečení. Příprava na šicí sraz se skládá z toho, že se starám o sociální sítě, vymýšlím, co by tak mohlo být na šicím srazu, vymýšlím náplň.

Jaké máš zatím ohlasy na Zašívárnu? Co na to lidé říkají?

Šicí sraz se teď koná už popáté, v průměru přijde tak deset lidí, dneska je to takový skromnější trošku. Zatím jsem se nesetkal s negativními ohlasy.

Jak to vidíš se Zašívárnou do budoucna? Zmiňoval jsi, že bys z toho chtěl mít byznys.

Můj plán, vize, za kterou teď jdu, je taková, že bych to chtěl mít ve vlastních prostorách.

Děkuju za rozhovor.


Ze Zašívárny neodcházím s prázdnou, moje plátěnka Fakt Brno se nyní pyšní rybičkou Fugu. Každému arabákovi rozhodně doporučuji Zašívárnu vyzkoušet, je to příjemná a odpočinková záležitost.

Pokud vás téma zaujalo, určitě mrkněte na jejich Instagram @zasivarnaa !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..