DOVĚTEK KE ČTVEREČKŮM

Prestižní čtenáři, v druhém čísle našeho časopisu jsme vydali článek s názvem ‚‚Komentář na zeď nářků”, který satiricky komentoval zřízení plaket, připomínající studenty, kteří někdy na Arabské studovali.

Ten článek se nezakládal na faktech, byl čistě názorový. Jako šéfredaktor si za ním plně stojím, jednalo se o satiru. Tímto novým článkem bych chtěl celou situaci dovysvětlit a uvést na pravou míru.

Projekt zdi absolventů se připravoval od roku 2019, zejména část týkající se umístění pamětní desky Lilian Landové. Škola tak jednala na základě doporučení od Muzea paměti XX. století. Toto muzeum v doporučení škole zmiňuje to, že: ‚‚Lilian Landová byla osoba, která se aktivně podílela na odporu proti autoritativnímu režimu”, a podle zákona č. 262/2011 Sb. má být takovým osobám projevována ‚‚úcta a vděčnost.” Z těchto důvodů Muzeum paměti XX. století doporučilo škole, aby byla památka Lilian Landové připomenuta
formou pamětní desky nebo podobným způsobem, a to buď na budově školy nebo v areálu gymnázia Arabská (vycházíme z doporučení škole, které vedení školy poskytlo naší redakci – pozn. red.).

Já jsem vedení naší školy ohledně zdi absolventů kontaktoval, a paní ředitelka mi poskytla, kromě již zmíněného doporučení, následující informace ohledně vzniku zdi:

  • Podklady k osudu L. Landové shromažďovali, vyhledávali a poskytovali absolventi školy z období kolem roku 1978, pracovníci Ústavu totalitních režimů, historici a dále naši učitelé: Dr. Dvořáková, Mgr. Žytek, Dr. Horáčková a ředitelka školy (školní archiv) – ve školní kronice.
  • V roce 2021 bylo rozhodnuto o úpravě zdi v mezipatře a umístění desek týkajících se dalších absolventů GA – výběr byl po návrhu ředitelky školy konzultován s pedagogickým sborem GA.
  • Celý projekt byl hrazen z prostředků Magistrátu hlavního města Prahy – zřizovatele školy.

Zeď tedy nevzešla pouze z iniciativy školy, ale od Muzea paměti XX. století. V předchozím článku bylo zmiňováno financování z fondu SPGA, nicméně to v tomto případě není pravda – za zeď se čtverečky zaplatil pražský magistrát. To také dokládá výpis rozpočtu SPGA, kde žádná ‚‚zeď absolventů” či ‚‚čtverečková zeď” není zmíněná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..