PICK ME GIRL VS PICK ME BOY

“Pick me, choose me, love me”… slova ze seriálu Gray’s Anatomy, která se ale díky generaci Z stala popkulturní záležitostí. A co uděláme když chceme vědět co znamená nějaký anglický popkulturní pojem? Jdeme na Urban Dictionary, považujete proto tento článek za jeho starší ségru.

Odkud se tedy tento trend vůbec vzal? Úplně poprvé jsme pojem PickMe, ve významu který má dnes, mohli na internetu objevit již v roce 2018 a to na platformě Twitter, kde se stal virálním hashtag #TweetLikePickMe. Uživatelé Twitteru začali tento hashtag a samotný pojem PickMe využívat k zesměšňování stereotypních ženských hlášek, které mají jediný účel – upoutat pozornost mužů a dokázat, jakou úžasnou partnerkou by dotyčná byla.

Odtud se tedy archetyp PickMeGirl a později také PickMeBoy rozšířil i na TikTok, kde jako trend vybuchl roku 2021. Zde ho tvůrci využívali zejména v krátkých komediálních skečích či jednoduše zveřejňovali screenshoty zachycující jejich osobní zkušenost s takzvaným PickMe jedincem.

Koncept PickMeGirl je možné shrnout hláškou ,,Nejsem jako ostatní dívky”. PickMeGirl netráví svůj čas s ostatníma holkama, jsou totiž moc dramatické, radši bude s klukama, vždycky si s nimi rozuměla líp, je už prakticky jedna z nich. Je to typická ,,cool”, uvolněná holka, zajímá se o sport, její oblíbený nápoj je pivo a je tak nějak přirozeně krásná, ne jako ty ostatní umělotiny, co jsou schopné každé ráno ztrácet čas nad makeupem, kluci mají stejně radši naturální holky přece.

Problém tkví v tom, že PickMeGirl svého statusu dosahuje na úkor ostatních žen, kterým se vysmívá, ponižuje je a sebe naopak staví do nadřazené pozice. Jakoby snad zbytečné rivality mezi ženami nebylo už tak dost, ale o tom třeba jindy.

Tuto falešnou image si PickMeGirls vytváří s jediným cílem, kterým je mužská validace: u ní přirozeně jako ženy tíhneme, jednak biologicky z potřeby sounáležitosti a jednak díky možným podnětům z výchovy. Proto není divu, jakou četností se tento fenomén pyšní.

Ať hodí kamenem, kdo si snad nevybavuje žádný svůj PickMe moment.

S časem začaly tyto virální skeče s PickMeGirl tematikou zavánět misogynií více a více lidem… Oprávněně. A tak se dostáváme k protiútoku v podobě PickMeBoye.

Ačkoli má chování PickMeBoye stejný cíl jako u PickMeGirl, jeho projevy jsou zcela odlišné. Internet poukazuje na veskrze manipulativní chování toho ,,milého” kluka.

Tito kluci používají extrémní sebepodceňování jako prostředek k získání sympatií a pozornosti druhého pohlaví. Ve snaze dostat kompliment popisují sami sebe jako neaktraktivní, otravné a také jako ty, co si vlastně vůbec nezaslouží vaši pozornost, proč byste se taky přece bavili s klukem jako je on.

Problém s PickMeBoyem spočívá v manipulativní stránce jeho komunikace, kdy vědomě využívá vaší empatie, aby dosáhl svého (například rande) – jedná se tedy o formu emocionální manipulace. Často také překračují společensky nastavené hranice, obvykle jde o jakési přehnané svěřování se, čímž vás dostávají do velmi nekonfortní situace.

Mimoto u nich také může docházet k drastické změně chování ve chvíli, kdy jsou odmítnuti. V tuto chvíli přecházejí k agresi a urážkám.

"you’re so pretty! You probably won’t like me though I’m so ugly"

Tento citát jen ukazuje, že v mnoha případech nejsou tito kluci v upřímném kontaktu sami se sebou a svými problémy, jako je například nízké sebevědomí či jiné. V takovém momentu je zapotřebí terapeut, ne přítelkyně.

I když je celý PickMe fenomén zaměřen zejména na randění (a také skoro výlučně na hetero páry), toto chování lze aplikovat do běžného sociálního prostředí: od snahy získat si náklonnost nové skupiny přátel až po touhu spřátelit se s nadřízeným v naději na povýšení.

Moje původní představa o závěru tohoto článku byla podělit se o tipy a triky, jak se v roli PickMeGirl/Boy sám neocitnout. Ale čím víc nad tím přemýšlím, tím víc docházím k závěru, který lze vyjádřit snad jen tímto oxymoronem: PickMeGirl/Boy je fáze, kterou si asi každý musí projít, i když je lepší ji přeskočit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..