“Dobrovolná” Scio cesta do pekel aneb budete děkovat za přijímačky na střední

Tohle není video od Kovyho. Žádná investigativa. V tomhle článku vám spíš chceme představit, co Scio testy vlastně jsou a jak to probíhá. A nejlepší je slyšet to od zkušených. Z naší redakce to má za sebou Sára a Ája. A protože ony samy byly na začátku ze Scia docela hodně zoufalý, tak se rozhodly se s vámi podělit o svou zkušenost. Spoiler alert: není moc dobrá.

Ája: FSV UK – žurnalistika / politologie a mezinárodní vztahy
Sára: Právnická fakulta UK

Co Scio testy jsou?

Scio testy na vejšky se jmenují Národní srovnávací zkoušky a je to forma přijímaček, kterou dnes využívá už hodně škol a fakult. Konají se asi šestkrát ročně (od prosince do května) a na vejšku se vám započítává váš nejlepší výsledek.

Ale bacha, staráte se o to sami. Zkrátka nepředpokládejte, že s přihláškou na VŠ se zároveň registrujete u Scia. Tak to nefunguje. Určitě taky nezapomeňte zaškrtnout, ať Scio zasílá automaticky váš nejlepší výsledek na vaše fakulty (co by taky ne, za ty peníze). Jinak byste se museli vždy starat o to, abyste zaslali váš výsledek na fakultu vy sami.

OSP – Obecné studijní předpoklady – část verbální a analytická
ZSV – Základy společenských věd – 3 části – Člověk a společnost, Stát a právo a Hospodářství a svět
AJ – Angličtina – 3 části – Listening, Reading, Use of English (úroveň C1) (jsou i jiné typy Scií, ale my jsme dělaly tyhle)

Příprava

Ája: Moje příprava nebyla zrovna ukázková. Začala jsem asi čtrnáct dnů před svým prvním termínem. K tomu doporučuji OSP učebnici od Scia. Ale opravdu nekupujte novou. No a moc dlouho jsem se nepřipravovala, protože jsem byla lenoch líný. Neberte si z toho příklad. Jen jsem si Scio testy procházela a dělala jednotlivé úkoly. Něco pro budoucí vysokoškoláky: Zkoušejte si to na čas a udělejte si strategii. Třeba já jsem si úlohy, které mi moc nešly, nechávala na konec. Například zebry (lituju opravdické zebry, že se tohle peklíčko jmenuje stejně).

Sára: Za mě se na OSP nejde zkrátka moc dobře připravit, protože jak chcete za pár měsíců dohnat logické úlohy z matiky nebo dovednost porozumění textu? Moc dobře asi úplně ne. Rozhodně se ale vyplatí udělat si pár zkušebních testů, ať člověk ví, do čeho jde. A pokud vás, chudáky, čeká také ZSV test (což vás už dopředu lituji), tak nemůžu doporučit nic víc než učit se, projíždět ZSV učebnici od Scia, protože se otázky občas opakujou a dělat si cvičné testy. Osobně prezenční kurz nedoporučuju, ale o tom víc v sekci prezenční kurzy.

Prezenční kurzy

Sára: Protože mám sluchovou paměť a navíc jsem věděla, že nemám úplně dobrý faktický základ ze ZSV, rozhodla jsem se udělat radikální krok a jít na prezenční kurz ZSV přímo od Scio. A musím říct, že možná tento způsob nevyhovoval jenom mně a někomu vyhovovat bude, ale já bych na kurz znovu určitě nešla a radši bych spala nebo se učila z učebnice (což jsem beztak i bez kurzu musela dělat). Každá hodina kurzu byla tematicky zaměřená na jeden z okruhů testu, tedy Právo, Ekonomie, Filozofie atd. Na každý blok jste měli jiného učitele, takže každá hodina vypadala trochu jinak, což bylo lehce chaotické a nekonzistentní. Co ale na všech hodinách bylo stejné, bylo to, že nám na začátku vyučující dal skripta na dané téma a pak se učilo s tím, že ale každý učitel řekl, že si to musíme celý projet a naučit se doma. Myslím, že by tedy bylo mnohem úspornější učit se doma z učebnice Scia (což jsem stejně pak musela dělat tak jako tak). A to jak časově, tak psychicky, jelikož jsem tam měsíc a půl jezdila dvakrát týdně od 17 do 20h a to ve všední dny. Možná budete mít kliku na lepší profesory nebo vám vyhovuje nějaký krátký úvod, abyste tušili, a skripta vám budou vyhovovat. To nepopírám, ale říkala jsem si, že všechny radši trochu varuju, protože já jsem měla hodně jiný představy.

Online x prezenčně

Ája: Výhodou online testu bylo to, že jsem z jistého úhlu pohledu byla míň nervózní. Když píšete Scia u sebe v pokojíčku, tak máte pocit, že vlastně o nic nejde a jen si to zkoušíte. Navíc žádná brzká vstávačka, abych si jela na testy do centra Prahy (těžký život Kladeňáka). A ještě bych určitě seděla vedle někoho, kdo má třesavku nebo cvaká tužkou. Na druhou stranu jsem byla ve stresu z toho, že se něco po… Na nic připojení, někdo mi přijde do pokoje, něco zapomenu uklidit, špatně natočím svůj pokoj. Takže to má své pro i proti.

Sára: Zkoušela jsem psát jak online termín, tak i prezenční. Znám lidi, kterým mnohem víc vyhovovalo psát testy prezenčně, což na jednu stranu chápu, jelikož uklízet pokaždý manicky pokoj nebo neustálá panika, že vám na dveře budou škrábat kočky, protože jste se zavřeli, je utrpení. Na druhou stranu musím říct, že i přesto, že byl prezenční termín v pohodě, i protože jsem to měla hodně blízko, tak to, že sedíte ve svém pokojíčku a píšete si nějaký testík je mnohem méně stresující, než sedět v řadě klidně pěti lidí a čekat přesně na odpočty a koukat pořád nervózně na obří digitální promítané hodiny.

Kalkulace

Ája: Já jsem testy psala ve čtyřech termínech. I tak to ale celý vyšlo na pěknej balík peněz. A to jsem se na tom fakt snažila neutratit příliš, protože už z principu se mi nelíbilo, jakej je Scio byznys. A to by tak bylo, abych jim ještě tolik přispívala.

Prezenční kurz Scio4 250 Kč1x OSP “zlatá” střední cesta verze750 Kč
Online testy na zkoušku ZSV a OSP450 Kč2x AJ a 1x ZSV mini verze1650 Kč
Test 1x OSP a 1x ZSV1 340 Kč1x OSP a 1x AJ hrazené fakultamiGRATIS
Test 1x ZSV a 1x OSP1 500 Kč1x test OSP a 1x test AJ na zkoušku300 Kč
Termín částečně placený fakultami – 1x AJ, 1x ZSV a 1x OSP1 314 Kčučebnice ZSV a OSP z minulých let380 Kč
Test 1x ZSV a 1x OSP a 1x AJ1 314 Kčcelkem3080 Kč
2x ZSV (jednou mini a jednou “zlatá” střední cesta)1 300 Kč
celkem12 404 Kč

Sára: Psala jsem Scio termínů víc než je zdrávo, přesně totiž úplně všechny. Dva termíny jsem psala OSP, ZSV a AJ. Dva termíny jen ZSV a dva termíny ZSV a OSP. Jelikož jsem věděla, že moje ucelené a faktické znalosti ZSV nejsou úplně ideální, rozhodla jsem se jít i na prezenční kurz ZSV od Scia. Sice jsem nechtěla Sciu dávat víc peněz, než jsem musela, ale požadované percentily na práva jsou trochu vyšší, tak jsem byla ochotná to skousnout. I tak jsem po kalkulaci docela zírala. Jak to mizí pomalu každý měsíc, tak si to člověk uvědomuje mnohem hůř.

Rady a tipy

Nekupujte si nové učebnice přímo od Scia.

Ája: Na rovinu, ty učebnice jsou skoro stejný každý rok. Takže buď si můžete koupit fungl novou za litr, nebo ji zkusit sehnat jinde. Já tu svoji našla v pdf na aukru za krásným 190 korun a byla jen rok stará.

Nekupujte si testy na zkoušku od Scia.

Obě jsme se shodly na tom, že ty testy na zkoušku jsou jednodušší, což vás moc nepřipraví, a tak se to ani moc nevyplatí.

Netipujte, za špatné odpovědi se strhává část bodu.

Ája: Radši ani nechci vědět, kolik bodů jsem ztratila na tom, že jsem v testech tipovala. Jenže mi to prostě občas nedalo.

Trénujte práci s časem a udělejte si strategii.

Uvědomte si, že nejde-li o život, nejde o nic, jak řekl pan Werich.

Nevzdávejte to!

Sára: Je to těžký, fakt to vím, ale nevzdat se je hodně zásadní věc u Scií. První termín testu ze ZSV jsem měla kolem 58 percentil a nakonec se mi po přípravě mít jeden percentil kolem 84.

Choďte na brzké a první termíny

Sára: I pokud si myslíte, že nejste dost naučení nebo máte strach, fakt z celého srdce můžu doporučit, abyste šli na úplně první termín, co to půjde. Výsledky Scia totiž fungují na percentily a ty určují ne kolik procent testu jste měli správně, ale kolik procent uchazečů bylo horší než vy. (Pokud budeš ze všech nejlepší, budeš mít percentil 99). To znamená čím víc lidí, tím větší konkurence. Už chápeš? Jen tak pro ilustraci jsem při jednom brzkým termínu měla 32 správných odpovědí a percentil 58 a později jsem měla 34 správných odpovědí, ale percentil jen 57.

No uff, připravte se na to, že to není sranda. Samozřejmě můžete patřit mezi šťastlivce, kterým sedne hned první druhý pokus a máte po starostech. Ale když píšete Scia v době, kdy se začínáte učit na maturitu, máte konzultace a nedej Bože vás třeba ještě čeká certifikát z cizího jazyka, tak to není moc fajn. Jo a taky do toho chodíte do školy žejo a Scia děláte ve svém volnu hezky v sobotu. A ještě najít čas se na ně naučit někdy. Lovely.

Na závěr bychom chtěly říct, že z našeho pohledu tenhle způsob testování není fér. Takže pokud se vám nebude dařit, tak si o sobě rozhodněte nemyslete, že jste úplně tupí. Ne každýmu tyhle testy sednou, ne každý má prostředky na víc pokusů. A hlavně to absolutně neprověřuje vaše znalosti a nadšení do oboru, na který se hlásíte.

Přejeme vám hodně štěstí, zlatíčka <3.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..