Škola vyhověla studentské radě

Rada zástupců tříd, která standardně probíhá druhou středu v měsíci, byla tentokrát velice šokující.

Tak alespoň popisují svou zkušenost nejméně tři starostové, kteřísi nepřejí býti
jmenováni. „Bylo to jako z jiného světa,” říká v šoku jeden z nich. „Mám pocit, jako kdybychom byli někde jinde, na jiné škole,” přitakává další. A co že tak šokujícího se naši starostové dozvěděli? Ředitelka našeho gymnázia, RNDr Zdeňka Hamhalterová (známá také jako “Hamina”, pozn. redaktora) se rozhodla vyhovět studentskému návrhu z loňského podzimu.

„Dozvěděli jsme se, že se do školy koupí dvě rychlovarné konvice, jedna bude v klubíku a druhá u bufetu,” kroutí nad tímto zjištění hlavou předsedkyně třídy ze čtvrtého ročníku. Podíváme-lise na to, jak probíhají rady studentů typicky, můžeme naprosto pochopit překvapení a údiv zástupců tříd nad něčím, co se na první pohled zdá jako naprostá prkotina. Školní byrokratický aparát, známý také jako školní rada či rada studentů, totiž nemá nijak extra výkonnou funkci. Proto když studenti přijdou s nějakým návrhem, je nezbytné, aby prošel důkladným a podrobným rozborem, a to jak z pohledu právního, historického a samozřejmě i racionálního hlediska.

Toto je cesta trnitá a dlouhá, ovšem její výsledek stojí za to (v několika ojedinělých případech).

Když už tento článek prošel redakční revizí a měl být vydán v časopise, situace se lehce změnila. Jeden ze starostů, který nám poskytl krátký rozhovor po skončení již zmíněné studentské rady, nám přeposlal email, který obdržel zhruba týden po studentské radě.

Zde je plné znění emailu:

Díky tomuto včasnému zásahu se snad nikdo neopaří horkou vodou.

Podle zjištění naší redakce se konvice do školy podívají nejdříve na začátku května tohoto roku, jelikož nejdřív musí projít atestací ohledně jejich bezpečnosti (školní řád str. 14,sekce 3, bod 28: BOZP a elektronická zařízení připojená do školní rozvodné sítě – pozn. redaktora).

Zároveň se i studenti mohou těšit na možnost osvěžení do teplejších měsíců, které postupně přijdou – například překapávanou kávou či horkým čajem.

Tento článek je pilotní díl nové rubriky Škola nArUbY. Informace, které zde zaznívají jsou smyšlené a mohou, ale nemusí odrážet realitu naší prestižní školy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..