Rozhovor s Drbíky

Každý o nich alespoň slyšel. Mnoho z nás o nich ví, velká část je i sleduje. Ano, mluvím o Arabská drbících (dále v článku jen jako “Drbíky”), instagramovém účtu, který se zakládá na anonymitě, jak autora, tak všech kdo píšou na Tellonym.

Nejspíš je zbytečné dále popisovat co vlastně Drbíky jsou. Stejně jako mnoho z vás jsem si lámal hlavu nad tím, kdo vlastně za nimi stojí a proč vlastně vznikly. Našemu časopisu se podařilo udělat exkluzivní (a samozřejmě i prestižní) rozhovor se zakladatelem a správcem Drbíků (též známým zkrátka jako “admin”). Ten souhlasil, že s námi rozhovor udělá, ovšem pod podmínkou, že zůstane anonymní.

Jak to celé začalo? Kdy to vzniklo?

Drbíky vznikly někdy těsně před Vánocema (rok 2021)

Co tě vedlo k jejich vytvoření? Je to random nápad, inspirace odněkud, nebo něco takovýho

K vytvoření Drbíků mě určitě přivedl jeden můj blízký přítel, který mi právě říkal že na jeho škole funguje něco takového a mě napadlo, že by bylo fajn, kdyby něco takového fungovalo i na naší škole.

Jak je náročné spravovat účet Drbíků? Kolik času tomu věnuješ? Jak moc úsilí to
zabírá?

To záleží na tom, kolik je tellů. Někdy jsou třeba tři, někdy žádný, a někdy naopak jich je strašně moc, mám přehlcenej tellonym a může to zabrat i několik hodin. Záleží, jestli je normální den, nebo je třeba před nějakou akcí.

Ono to asi musí být i náročný na tvůj telefon, protože screenshotovat každej z těch jednotlivejch tellonymů a pak to tam dávat, není v tom bordel trošku?

Jo, určitě je v tom bordel. Musím si dávat pozor abych vymazal úplně všechno, a nenechal vůbec žádnou stopu v telefonu (směje se).

K tomu se váže další otázka, na Drbíky asi nepostuješ všechno co se na tellonymu objeví? Kde je nějaká ta hranice? Co už je moc a co ne?

Rozhodně postuju většinu těch tellů, ale někdy se najdou nějaký, který jsou fakt moc. Když se třeba objeví hate na určitou osobu a je to fakt hnusný, v takovým případech to nepostuju.
Vím, že kdyby to někdo napsal o mě tak bych to fakt nechtěl. Jinak tam asi nechávám teda všechno.

Teďka přejdeme k něčemu pozitivnějšímu, jaké to je poznávat lidi na chodbách? Mám na mysli s vědomím toho, že spravuješ docela populární instagramovou stránku a lidi o tom neví?

No tak určitě je to dobrej pocit, když vím o těch lidech a oni o mě nevědí. Denně mi chodí několik zpráv do DMs. Poznám určitý lidi, podle toho co mi napíšou. Podle tváře je poznám třeba na chodbě a je to fakt dobrej pocit.

Chtěl si už někdy skončit? Případně plánuješ to? Bylo už něco, co by tě k tomu přimělo?

V minulosti určitě byl jeden moment, kdy jsem chtěl všechno skončit. Nějak ze začátku, právě kolem Novýho roku se vyrojilo pár hejtů a lidi říkali že buď cenzuruju moc, nebo že právě cenzuruju málo a strašně hrotili kdo jsem. Bavil jsem se o tom s mými kamarády, ti mi radili že bych to možná měl skončit. Nakonec, protože bylo hodně zájmu, lidi potřebovali s něčím pomoct a tak, jsem to nějak překonal. Prostě pokračuju dál.

Stejně tak je asi dobrej pocit když znáš různý ty tajemství těch lidí, zkrátka ty věci co tam vlastně kdo píše, hádám.

Ano ano (přikyvuje).

Já jsem osobně slyšel několik teorií na to, kdo vlastně arabská Drbíky jsou. Lidi spekulují o tom, kdo ze žáků školy to spravuje. Co si o těch teoriích myslíš?

Nechávám je být, určitě některý ty pomluvy mě fakt rozesmívaj. Jediný co bych na to řekl je, že lidi jsou roztomilý.

Zeptám se, nějaké odhalení se neplánuje předpokládám?

Zatím určitě ne.

Jak si vysvětluješ to, že Drbíky mají tak dlouhý trvání? Oproti jinejm stránkám, ať už to byly Arabská memes, nebo stránky podobnýho typu, ty neměly tak dlouhýho trvání.

Určitě si toho neskutečně vážím. Myslím si, že je to i tím, že se toho na naší škole hodně děje. Lidi někdy nemají dost informací z toho, co jim třeba říkaj učitelé, a potřebujou se právě zeptat i na drbících. Takže jsem nejen rád, že je to platforma pro drby, ale i prostě pro pomoc.

Jaký je tvůj názor na ostatní arabská-related stránky? Ať už to jsou obídky, seznamka, nebo už ty zmiňovaný memes? Případně je něco z tvojí dílny?

Z mojí dílny pochází tedy pouze drbíky, ovšem velmi se mi líbily arabská obídky. Je mi líto, že už nepostují, určitě by to měly napravit. Co se týče ostatních stránek, tak seznamka – asi pěknej nápad, ale zklamala. Na zbytek úplně asi názor nemám.

Uvědomuješ si, že máš určitou moc nad děním ve škole? Jak s tou mocí nakládáš?

Většinou to nijak nevnímám, že bych měl moc. Někdy přijdou nějaký chvíle, kdy právě poznám někoho určitýho na chodbě a je to zajímavej pocit. Ale zase bych to nebral až tak, že mám až takovou moc.

Ještě poslední otázka, využíváš ty sám drbíky pro vlastní prospěch nebo potřebu?

Určitě se už párkrát přihodilo, že jsem si řekl “jo, tohle potřebuju sdělit světu” nebo “potřebuju s něčím pomoct”. Určitě jo, drbíky využívám taky.

Děkuju ti za tvůj čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..